Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako bi za Srbiju bilo nezamislivo podržavati politiku koja bi vodila podjeli Bosne i Hercegovine dodajući da u vrijeme dok je on bio predsjednik, Milorad Dodik od njega nikada nije tražio podršku za otcjepljenje Republike Srpske.

„Mislim da bi bilo koja politika Srbije koja bi išla u pravcu podele BiH bila vrlo kontraproduktivna, pre svega kada su u pitanju interesi same Republike Srbije. S druge strane, nemam saznanja da je Dodik
dolazio s takvim zahtevima. Kao predsednik Srbije snažno sam se zalagao za očuvanje integriteta BiH“, kazao je Tadić u intervju za „Dnevni avaz“.

Tadić je poručio da mu je teško uopše povjerovati u tvrdnju koja se nedavno pojavila da je, kako se navodi, „Dodik nakon ruske aneksije Krima od srpskog premijera Aleksanda Vučića tražio podršku za otcjepljenje RS od BiH“.

On je dodao da apsolutno ne vidi mogućnost da bilo koji zvaničnik iz Srbije podstakne bilo kakvu podjelu BiH danas. „Nakon ratova, nakon mandata Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice i mene i nakon nekoliko faza regionalne politike, mislim da takav podsticaj iz Srbije više ne može doći“, izjavio je Tadić.

Tadić je rekao i da se u vrijeme kad je bio predsjednik Srbije nikada nije miješao u unutrašnje stvari BiH i dodao: „Smatrao sam da je to moj najveći doprinos stabilnosti, za razliku od drugih srpskih politika u prošlosti“.
On je ipak upozorio kako su globalna kretanja zabrinjavajuća pa je stoga važno održati koheziju u regiji. „Trenutna situacija govori da ima razloga za zabrinutost. Ne treba umirivati građane nego treba jasno reći da je svet u novom problemu, da traje redefinicija međunarodnih odnosa i da ulazimo u novu fazu. Primer za to je situacija u Ukrajini, pitanje nezavisnosti Škotske… Sve se to može odraziti posebno na BiH. A BiH je u središtu naše regije. Sve što se tu dogodi ima reperkusije i na okolne zemlje“, kazao je Tadić.