TAČNO U 15 ČASOVA: Krizni štab danas donosi nove odluke – hoće li biti popuštanja mera u Srbiji?

Odluka o tome kada bi trebalo da počnu sa radom pozorišta i bioskopi trebalo bi da bude doneta danas na sastanku članova kriznog štaba.

Kako je najavila na konferenciji za medije u sredu doktorka Darija Kisić Tepavčević, ukoliko se ovakav silazni trend nastavi i narednih dana, vrlo skoro nas očekuje i popuštanje mera, a prva “na udaru” biće kultura.

– Upravo je u toku sastanak kada je u pitanju rešavanje datuma početka kulturnih događaja – kazala je u sredu dr Kisić Tepavčević.

Kultura zaslužuje prioritet, smatra dr Predrag Kon.

– Zbog toga sam za što je moguće veće kočenje brzog otvaranja i popuštanja, međutim, neke stvari kao kultura apsolutno zaslužuju prioritet – kazao je tada dr Predrag Kon. – Sada se održavamo oko 100, 200 novozaraženih, a popuštanje mera treba da se desi tek kada padnemo ispod 100. To je moja tvrda preporuka – istakao je dr Kon.

U sredu se inače o tome raspravljalo na sastanku koji se održavao u vreme konferencije za medije kriznog štaba.

Vlada Srbije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje “Batut” i predstavnicima kulturnih radnika i institucija, predložila je mere zdravstvene zaštite i preporuke za organizovanje rada ustanova kulture koje će izneti Kriznom štabu za suzbijanje korona virusa na razmatranje, kako bi se u što kraćem periodu donela najbolja i najodgovornija odluka o načinima rada tih ustanova, preneo je Blic.

To je izjavila premijerka Ana Brnabić na sastanku sa predstavnicima pozorišta, bioskopa i manifestacija, na kojem su razmotrene predložene mere zdravstvene zaštite i preporuke za bezbedno organizovanje rada institucija koje se bave kulturnom delatnošću.

Brnabić je istakla da institucije kulture i kulturni poslenici trpe ozbiljne posledice tokom epidemije i da je od velike važnosti da one počnu sa radom, uz redovno i pažljivo poštovanje mera bezbednosti i praćenje epidemiološke situacije.

Izvor: Novosti

Foto: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO