SZS: Zukorlić instrument u rukama srpske političke elite za razbijanje bošnjačkog nacionalnog bića

Novi Pazar – Stranka za Sandžak već godinama podržava politički kurs po kome Bošnjaci Sandžaka treba da djeluju koristeći demokratske mehanizme unutar srbijanskog sistema i ostvaruju svoje političke interese kroz institucije države. Na taj način podupiremo težnju Srbije da ispuni uslove za napredak na putu za članstvo u Evropskoj uniji. Medjutim, ponašanje Muamera Zukorlića predstavlja provokaciju bošnjačke politike od strane srpskih lidera, koji od 2000-te godine teže da u Sandžaku izazovu razdor medju političkim liderima i bošnjačkim institucijama. U tu svrhu Beograd je u jednom periodu vešto koristio Sulejmana Ugljanina, a u novije doba Muamera Zukorlića. Naravno, srpska politička elita ne čini to slučajno već duboko planski, koristeći Zukorlića kao svog saradnika. Zato je Zukorliću sve omogućeno i pored svih afera, skandala i kriminalnih radnji koje prate njegov radi i djelovanje. On je trenutno instrument u rukama srpske političke elite za razbijanje bošnjačkog nacionalnog bića – stoji u saopštenju SZS-a. 

 

SZS poziva Muamera Zukorlića da ne čini zlo svom narodu i Sandžaku. SZS će upoznati sve relevantne medjunarodne faktore sa aktuelnom situacijom i težnjama srpske političke elite da preko Zukorlića uništava i djeli bošnjačke institucije, uništava tradiciju i kulturnu baštinu Bošnjaka u Sandžaku kroz divlju gradnju, otimanje gradske imovine, rušenje bošnjačkih grobalja da bi Zukorlić zidao objekte za svoj i porodični biznis.   
Predsjednik SZS dr Fevzija Murić će 16. i 17. Novembra u Tirani učestvovati u radu Medjunarodne konferencije Savjeta Evrope na temu „Promocija ljudskih i manjinskih prava u Jugoistočnoj Evropi“. Ovo će biti prilika da dr Fevzija Murić predstavnike Savjeta Evrope i drugih prisutnih medjunarodnih činilaca upozna sa metodama kojima država preko svog saradnika i poslušnika Muamera Zukorlića radi protiv Bošnjaka i Sandžaka.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO