SZO: Prvi rezultati leka protiv Kovida-19 za dve nedelje

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija, u roku od dve nedelje očekuje prve rezultate kliničkih ispitivanja lekova, koji bi mogli da budu efikasni u lečenju obolelih od Kovida-19, saopštio je danas generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je na brifingu za novinare rekao da je skoro 5.500 pacijenata u 39 zemalja učestvovalo u ispitivanju “Solidarnost” te agencije UN.

Izvršni direktor SZO za vanredne programe Majk Rajan rekao je na brifingu za novinare da ne bi bilo mudro predviđati kada bi vakcina protiv Kovida-19 mogla da bude spremna za masovnu distribuciju, prenosi Rojters.

Kako je naveo, iako bi kandidat za vakcinu mogao da se pokaže kao efikasan do kraja godine, pitanje je koliko brzo bi mogla da počne masovna proizvodnja.

Za sada ne postoji vakcina, čije je dejstvo protiv korona virusa dokazano, ali se 18 potencijalnih kandidata testira na ljudima.

Zvaničnici SZO stali su u odbranu svog odgovora na virus, koji se pojavio u Kini prošle godine, navodeći da su se vodili naukom kako se on razvijao.

Rajan je rekao da žali zbog toga što su prekinuti globalni lanci snadbevanja, što je dovelo do toga da je zdravstvenom osoblju nedostajala zaštitna oprema.

On je naveo da žali zbog toga što nije bilo fer pristupa sredstvima za borbu protiv Kovida-19.

“Žalim što su neke zemlje imale više nego druge i žalim što su radnici na prvim linijama umrli zbog toga”, naveo je on.

Rajan je pozvao zemlje da nastave sa identifikovanjem novih žarišta, prate zaražene i izoluju ih kako bi prekinuli lanac transmisije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO