Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je prvu vakcinu protiv malarije. Kako je saopšteno 6. oktobra, ova vakcina bi trebalo da uđe u široku upotrebu kako bi se sprečilo da malarija, bolest koju prenose komarci, godišnje ubije stotine hiljada dece u Africi

SZO je odobrila vakcinu pod nazivom RTS,S/AS01 ili Mosquirix, koju je razvio britanski proizvođač lekova GlaxoSmithKline.

Od 2019. godine 2,3 miliona doza ove vakcine dato je bebama u Gani, Keniji i Malaviju u velikom pilot-programu koji koordinira SZO. Taj program je usledio nakon višegodišnjih kliničkih ispitivanja u sedam afričkih zemalja.

Godišnje od malarije strada više od 400.000 ljudi, uglavnom afričke dece. Većina onih koje bolest ubija su mlađi od pet godina.

„Ovo je vakcina koju su afrički naučnici razvili u Africi i veoma smo ponosni“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreiesus. Dodao je da je „ova vakcina poklon svetu, ali će se njena vrednost najviše osetiti u Africi.“

Nakon pregleda izveštaja iz zemalja koje su učestvovale u pilot-programu, SZO je saopštila da „preporučuje široku upotrebu prve svetske vakcine protiv malarije“.

SZO je u saopštenju navela da preporučuje široku primenu vakcine među decom u podsaharskoj Africi i u drugim regionima gde je prenos malarije umeren ili visok.

Efikasnost vakcine u sprečavanju teških slučajeva malarije kod dece je samo oko 30 odsto, ali to je za sada jedina odobrena vakcina. Regulator Evropske unije za lekove odobrio je ovu vakcinu 2015. godine, uz ocenu da su njene koristi veće od rizika.

Postoje mnoge vakcine protiv virusa i bakterija, ali ovo je prvi put da je SZO preporučila široku upotrebu vakcine protiv humanog parazita.

„Sa naučne perspektive ovo je ogroman napredak“, rekao je Pedro Alonso, direktor Svetskog zdravstvenog programa za malariju.

Vakcina deluje protiv plazmodijuma falciparuma – jedne od pet vrsta parazita i najsmrtonosnije. Pre nego što odobrena vakcina stigne do afričke dece, naredni korak je finansiranje proizvodnje.

Svake dve minute jedno dete umire od malarije, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Malarija je daleko smrtonosnija od kovida-19 u Africi. Prema procenama SZO, 2019. je ubila 386.000 Afrikanaca, u poređenju sa 212.000 potvrđenih smrti od kovida-19 u poslednjih 18 meseci.

Prema ranijim navodima SZO, epidemija korona virusa mogla bi na utiče na udvostručavanje broja umrlih od – malarije.

SZO navodi da se 94 odsto slučajeva malarije javlja u Africi, kontinentu od 1,3 milijarde ljudi. Bolest uzrokuju paraziti koji se prenose na ljude ujedom zaraženih komaraca, a simptomi uključuju groznicu, povraćanje, glavobolju i bol u mišićima.

 

Izvor: Danas

Foto: Pixabay/Mleveill

 

Podeli