Srijeda, 6 Jula, 2022
NaslovnaCOVID 19SZO o omikronu: Zatvaranjem granica možemo kupiti vreme

SZO o omikronu: Zatvaranjem granica možemo kupiti vreme

MANILA – Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije u zapadnom Pacifiku tvrde da zatvaranjem granica, kao merom koju su usvojile neke države, možemo kupiti vreme za hvatanje u koštac sa omikron sojem korona virusa, ali da mere koje se primenjuju i iskustvo stečeno u radu sa delta sojem treba da ostanu osnova za borbu protiv pandemije.

“Dok se nekoliko zemalja u regionu suočava sa porastom broja infekcija, slučajevi kovida-19 i smrtni slučajevi u mnogim drugim zemljama su se smanjili”, izjavio je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik doktor Takeši Kasai novinarima na virtuelnoj konferenciji emitovanoj iz Manile, a prenosi agencija AP.

Prema njegovim rečima, granična kontrola može odložiti ulazak virusa i kupiti vreme, ali se svaka zemlja i svaka zajednica mora pripremiti za novi porast slučajeva.

“Pozitivna vest u svemu ovome je da nijedna od informacija koje trenutno imamo o omikronu ne sugeriše da moramo da promenimo smerove našeg odgovora”, poručio je Kasai.

Omikron je, kako dodaje, označen kao varijanta koja izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i zato što rane informacije sugerišu da bi mogao biti prenosiviji od drugih varijanti virusa.

“Potrebno je više testiranja i posmatranja”, zaključio je on.

indeksonline.rs/Tanjug

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

POPULARNO