SZO izveštaj: Korona na čoveka verovatno prešla sa životinje

ŽENEVA – U konačnoj verziji zajedničke studije stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije i Kine o poreklu korona virusa zaključeno je da se pretpostavka o prenošenju virusa koji izaziva kovid 19 na čoveka posredstvom životinje, ocenjuje kao “verovatna do vrlo verovatna”, dok je incident u laboratoriji “krajnje neverovatan”.

Prema konačnoj verziji izveštaja u koji je agencija AFP imala danas uvid stručnjaci su ocenili da je “s obzirom na literaturu o ulozi životinja u uzgoju kao prelaznih domaćina za novonastale bolesti, potrebno sprovesti druge istrage koje bi obuhvatile širu geografsku oblast” u Kini i drugde.

Konačni izveštaj stručnjaka, koji prema nekima nisu imali dovoljno mogućnosti da rade slobodno tokom četvonedeljnog boravka u Vuhanu, potvrdjuje prve zaključke predstavljene 9. februara u tom kineskom gradu gde se virus pojavio.

Stručnjaci podržavaju opšte prihvaćenu teoriju o prirodnom prenosu virusa sa životinje, verovatno slepog miša, na čoveka preko neke druge životinje koja nije još identifikovana.

Direktan prenos virusa od životinje nosioca ipak je ocenjena kao “moguća do verovatna” u izveštaju.

Stručnjaci takodje nisu odbacili teoriju o prenosu virusa preko zamrznutog mesa, pretpostavka koju favorizuje Peking, ocenivši da je taj scenario “moguć”.

U izveštaju se preporučuje nastavak proučavanja na osnovu te tri pretpostavke, ali odbacuje mogućnost da je virus prenet na čoveka kao posledica incidenta u laboratoriji.

Administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa optužila je Institut za virusologiju u Vuhanu, koji sprovodi istraživanja na vrlo opasnim patogenima, da je namerno ili nenamerno dozvolio da procuri korona virus.

Misija medjunarodnih stručnjaka o poreklu prenosa virusa na čoveka, koja je smatrana izuzetno važnom za nastojanje sveta da bude bolje pripremljen za borbu protiv neke moguće buduće epidemije, sa teškoćama je pokrenuta pošto je Kina izgledala vrlo nevoljna da dozvoli dolazak svetskih stručnjaka iz različitih disciplina.

U zaključcima izveštaj navodi da studije o lancu snabdevanja pijace Hanan, i drugih pijaca u Vuhanu nisu omogućile da se nadju elementi dokaza o prisustvu inficiranih životinja, ali analiza lanaca snabdevanja dala je korisne informacije za dalje ciljane studije, posebno u susednim oblastima.

Stručnjaci pozivaju da se ne zanemare proizvodi životinjskog porekla koji potiču iz regiona van jugoistočne Azije.

Oni zaključuju da treba sprovesti istrage na većim zonama i u većem broju zemalja.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO