Meksički narko-kartel je najjača mafijaška organizacija na svjetu, a u pet najjačih mafija ubraja se i albanska mafija koja je u “usponu” u Velikoj Britaniji.
Portal “dnevno.hr” piše da je teško na relativno malom geografskom području naći toliko moćne, okrutne, organizovane i uticajne organizacije bilo gde na svjetu kao što je to slučaj sa meksičkim narko kartelom.
Navodi se i da danas kruže priče o megakartelima, Zalivskom i Gvadalahara kartelu, koji su se vremenom “razbili na savremene organizacije”.

Kartel Tihuana znacajno je oslabljen, ali tri velika kartela i dalje uživaju “ultimativnu moć”.

Los Zetas jedan je od tri najveća kriminalna sindikata, nastao na, kako se navodi, temeljima bivših policijskih snaga koje su preko noći postale organiziovana “narko-vojska” Zalivskog kartela.

Kasnije se otimaju kontroli i postaju nezavisna organizacija.

Odrubljivanje glava, mučenja, atentati, otmice… samo su neke od njihovih taktika, a ovu grupaciju sa sjedištem u Nuevo Laredu danas odlikuje polarizacija na grupe “Bravo” i “Zetas” koji su u stalnom sukobu sa konkurentnim “Kartel del Noreste”.

Na drugom mjestu je italijanska mafija sa najbrutalnijim predstavnicima – “Koza nostra”, apulijanska “Sakra Korona Unita”, zatim “Ndrangeta”, odnosno Kalabrezi, kao i napuljska “Gomora”.

Oni se, uz narkotike, bave reketiranjem, zelenašenjenm, podmićivanjem, švercom, kockom i ilegalnim klađenjem. Ostvaruju desetine milijardi dolara godišnjeg profita, ali više nisu moćni kao u prošlom veku.

Ruska mafija se našla na trećom mestu, a “Solnčevskaja bratva” predstavlja mrežu od 10 odvojenih “brigada” koje deluju nezavisno, ali drže rusku stranu i zajedničke “finansije”.

Veliko nadzorno tijelo čini 12 vođa koji vode celu organizaciju.

Umreženost sa tajnim službama daje im specifičan kontekst, a glavni biznis je saradnja sa proizvođačima maka u Avganistanu, među kojima je, po urbanoj legendi, i američka vojska.

Mediji ih najviše pominju po trafikingu, seksualnom roblju, pedofiliji, kao i svim ostalim deliktima koji su tabui.

Slede američki gangsteri i ulične bande u SAD. Posebno su opasni “Kripsi” – afroamerička ulična banda osnovana u Los Anđelesu. Poznati su po dilovanju droge, ubistvima i pljačkama.

U SAD su veoma jake i “latino bande”, koje imaju bliske veze sa meksičkim narko-kartelima. Najviše članova dolazi iz Salvadora, a poznati su po okrutnoj i beskrupuloznoj osveti.

Jake su i rasističke bande – “Arijevci”, odnosno “bratstvo” koje dijeluje i na slobodi i u zatvorima.

Među pet najjačih mafija, prema procjenama policijskih eksperata širom svijeta, ubraja se i albanska mafija.

Krvna osvjeta, kult porodice i specifičan set simbola i pravila odvajaju albanski sistem od klasične hijerarhije.

Albanska mafija ima svoje ogranke širom svijeta i znacajan je saradnik svih organizacija koje prodaju drogu, navodi portal “dnevno.hr”.

Kako se konstatuje, tajni aerodromi, politička i pravosudna nemoć, oružane milicije koje štite plantaže i potpuno ignorisanje svih sistema države albansku mafiju čine jačom od službene Tirane.

Smatra se da su po udijelu na tržištu narkotika pretekli Kolumbijce s čak 75 odsto učešća u evropskoj trgovini drogom.

Četiri “krovne” albanske mafijaške organizacije su “Kula”, “Abazi”, “Borici” i “Brokaj”.

Britanski tabloidi su u maju pisali o “brutalnom usponu” albanske mafije, koja kontroliše trgovinu kokaina u Britaniji.

Podseća se da je britanska nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) još 2017. godine upozorila na albanske kriminalne grupe koje “preuzimaju značajnu kontrolu” nad krijumčarenjem droge.

Prije tri godine, Albanci su bili na šestom mjestu najvećih kriminalnih grupa koje je označila NCA.

Krajem 2017. godine, pišu britanski “San” i “Ekspres”, Albanci se “penju” na treće mjesto, prvi put prestigavši Rumune.

Britanski mediji su pisali i o “besi” među albanskim mafijašima, odnosno “obećanju, datoj riječi” što znači da će jedni druge braniti sopstvenim životom.