Svetska fudbalska legenda sa obala Jošanice

Da je Novi Pazar grad fudbala najbolje govore ljudi iz tog grada, koji su dali veliki  doprinos evropskom i svetskom fudbalu. Najviše od svih pazarskih asova dao je čuveni Duce. Abdulah Duce Gegić. Veliko ime iz male čaršije ostavilo je dubok trag a nekima i trasirao staze fudbalske. 


Rođen je u Novom Pazaru, 19. marta davne 1924. Važeo je za istaknutog jugoslovenskog fudbalskog stručnjaka, trener i selektor.
Gegić je od rane mladosti, od svoga oca Ibre novopazarskog prodavca sveća, nasledio svakodnevni rad, što je u životu i primenjivao. Bio je poliglota, lako je komunicirao sa okolinom. Magistrirao je ekonomiju, a u fudbalu je radio kao teoretičar i pradgog nazivajući sebe „trener istraživač“. I kako to u životu obično biva obasipan je priznanjima najznačajnih fudbalskih institucija za stručno-pedagošku aktivnost afirmisanu tokom trenerskog dokazivanja u Kosovskoj Mitrovici, Nišu, Negotinu, Boru, Novom Sadu, Sarajevu, Beogradu ali ne i u svojoj grudi… No ipak po njegovom imenu zove se priznanje za životno delo koje svake godine dodeljuje Sportski savez Novog Pazara. I to je nešto…


Rezultatsku kulminaciju doživeo je 1966. godine. U borbi za finale Kupa evropskih šampiona Partizan je pod njegovim vođstvom eliminisao Nant, Verder, Spartu Prag i Mančester junajed, ali je u finalu Kupa evropskih šampiona u Briselu zaustavljen od Real Madrida rezultatom 1:2. To je bio antologijski sastav neprevaziđenih „Partizanovih beba“: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Kovačević, Bajić, Hasanagić, Galić i Pirmajer.

Uz klupske uspehe, Gegić je 1965. godine bio član četvoročlane selektorske komisije sa Tirnanićem, Antolkovićem i Miljanićem.


Pre skoro pola veka trasirao je put turskom fudbalu, ostavljajući neizbrisiv trag u Fenerbahčeu, Bešiktašu i Bursi, a najduže se zadržao na poziciji savetnika turskog fudbalskog saveza i šefa katedre za fudbal na istanbulskom Fakultetu za fizičku kulturu. Ceneći njegov rad tribina stadiona u Bursi nazvana je po njemu. 

Poštovao je kolege i nesebično je prenosio ogromno znanje i iskustvo što je nedavno učinio u Dardaneliju, na originalnoj promociji „Fabričkog sistema pri stvaranju fudbalera sutrašnjice“ o čemu je nameravao da upozna zvaničnike u Partizanu, Vojvodini, Novom Sadu, ali ga je smrt zaustavila.

Preminuo je 21. Juna 2008. godine od posledica moždanog udara u Kliničkom cenru u Novom Sadu.

Umro je baš na veče kada je njegov učenik turski selektor Fatih Terim, postigao najveći uspeh turskog fudbala sa Fudbalskom reprezentacijom Turske plasirajući se u polufinale Evropskog prvenstva 2008..

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO