Švedski nadbiskup o Paludanovom spaljivanju Kur’ana: Osuđujem nepoštivanje svete knjige moje muslimanske braće

Švedski nadbiskup iz južnog grada Vaxjo Fredrik Modeus osudio je provokacije spaljivanja Kur’ana od strane Rasmusa Paludana, čelnika danske krajnje desničarske stranke Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs).

Paludan već sedam dana u okviru predizborne kampanje provocira spaljivanjem Kur’ana pod zaštitom policije u naseljima u kojima žive muslimani.

Oštro reagirajući na provokacije krajnje desnog političara, nadbiskup Vaxjoa Fredrik Modeus je na Twitteru poručio: “Osuđujem ovo nepoštivanje svete knjige moje muslimanske braće. Izražavam svoje suosjećanje s muslimanima u Švedskoj.”

Paludan, koji ima dansko i švedsko državljanstvo, od 2017. provocira spaljivanjem Kur’ana u raznim gradovima Danske.

Tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta, prošle godine, Paludan je također izazivao provokacije u prisustvu policije u blizini muslimanskih naselja i džamija.

Stranka “Stram Kurs” je krajnje desničarska politička stranka u Danskoj koju je 2017. osnovao danski advokat Rasmus Paludan. Stranka je gotovo isključivo povezana sa njenim osnivačem i njegovim antiislamskim aktivizmom i demonstracijama.

Stranka je učestvovala na općim izborima u Danskoj 2019. godine kada je dobila 1,8 posto glasova, i ostala ispod izbornog cenzusa koji iznosi dva posto.

Anadolu Agency (AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO