Naslovna COVID 19 Švedska: Vlada hoće novi zakon za uvođenje jačih mera

Švedska: Vlada hoće novi zakon za uvođenje jačih mera

svedska:-vlada-hoce-novi-zakon-za-uvodjenje-jacih-mera

STOKHOLM – Švedska vlada je danas predložila novi zakon kojim joj se omogućavaju veća ovlašćenja kako bi se borila protiv pandemije korona virusa.

Novim zakonom vlada bi imala odrešene ruke da naredi i implementira restriktivne mere, kao što su zatvaranje tržnih cenatara i teretana.

Zakon će prvo biti dat na uvid relevantnim interesnim stranama, pre nego što dođe na glašanje u parlament, a primena zakona bi mogla da krene od 15. marta i da bude na snazi oko godinu dana, navodi se u saopštenju vladajuće koalcije, prenosi Rojters.

Drugi talas pandemije je pogodio skandinavsku zemlju do te mere da su zabeleženi negativni dnevni rekordi, dok je broj hospitalizovanih ljudi i preminulih skočio u prethodna dva meseca.

U predlogu zakona se navodi da bi vlada imala veću mogućnost za nadzor i određivanje mera za borbu protiv pandemije, kao što je ograničenje ljudi, određivanje radnog vremena prodavnica, ali i totalno zatvaranje kao poslednju opciju.

“Ipak, zatvaranje je vrlo nametljiva mera. Takva odluka bi morala da bude predmet razgovora u parlamentu”, rekla je ministarka za socijalna pitanja Lena Halengren.

Švedski zakon dozvoljava vladi malo prostora da sprovede drakonske mere, kao što je potpuno zatvaranje ekonomije.

indeksonline.rs

Exit mobile version