Svečano otvorene 5. Svetske nomadske Igare

Astana, Kazahstan – Sa spektakularnom ceremonijom otvaranja na Astana Areni, zvanično su počele 5. Svetske nomadske igre u Astani, Kazahstanu. Okupljajući više od 2.500 sportista i hiljade gostiju iz 89 zemalja, ovaj događaj predstavlja proslavu bogatog kulturnog nasleđa nomadskih civilizacija i jedinstvenih sportova i tradicija koje su se prenosile kroz generacije.

U svom uvodnom obraćanju, predsednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev istakao je istorijski značaj nomadskih kultura i njihov trajni uticaj na oblikovanje sveta.

„Kazahstanska zemlja je dom izuzetnih istorijskih ličnosti kao što su Al-Farabi i Khoja Ahmed Yasawi, koji su dali značajan doprinos razvoju nauke i humanističkih ideja. Naši preci su uspostavili moćne države i izgradili predivne srednjovekovne gradove u Velikoj Stepi, uključujući Otyrar, Turkestan, Taraz i Saraishyk,“ naveo je.

Kazahstanski lider je naglasio ujedinjujuću moć nomadskih igara, koje ne samo da slave tradicionalne sportove, već i promovišu globalnu jedinstvenost i međusobno poštovanje.

„Ovo je najveće takmičenje ovog tipa u svetu. Sam sport je simbol poštovanja i solidarnosti. Njegova ključna svrha je jačanje prijateljstva među narodima. Kazahstan je poznat kao zemlja mira i suživota,“ rekao je predsednik Tokayev. „Uveren sam da će Nomadske igre doprineti jačanju međunarodne solidarnosti.“ izjavio je.

Svetske nomadske igre, deo UNESCO liste svetske baštine, izrasle su u najveći događaj posvećen tradicionalnim sportovima, privlačeći učešće nacija iz Azije, Evrope, Severne i Južne Amerike, Afrike i Australije. Tokom takmičenja, koje traje od 9. do 13. septembra, sportisti će se nadmetati u nizu nomadskih sportova, uključujući strelu na konju, borilačke veštine, sokolarstvo i tradicionalno rvanje, prikazujući jedinstvene kulturne tradicije svojih zemalja na globalnoj sceni.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su istaknuti međunarodni lideri i zvaničnici, uključujući predsednika Uzbekistana Shavkata Mirziyoyeva, predsednika Kirgizistana Sadyr Zhaparova, Gurbanguly Berdimuhamedova, predsednika Narodnog saveta Turkmenistana, Rustama Minnikhanova iz Republike Tatarstan i Aisena Nikolajeva, vođu Republike Sakha (Jakutija). Među drugim značajnim gostima bili su bivši predsednik Mongolije Nambaryn Enkhbayar i predsednik Svetske konfederacije etnosporta Bilal Erdoğan, kao i predstavnici međunarodnih organizacija kao što su UNESCO, Svetska turistička organizacija UN, Organizacija turskih država i Evropska unija.

Veče je kulminiralo zapanjujućim kulturnim performansom koji je publiku proveo kroz bogatu istoriju Kazahstana, od perioda Tengri i velikih kana do moderne transformacije nacije. Teatralni program je odao počast trajnim vrednostima harmonije s prirodom, poštovanja prema zemlji i zajedničkoj odgovornosti za zaštitu Zemlje kao zajedničkog doma čovečanstva.

Svetske nomadske igre, koje će uključivati takmičenja u 21 sportu, nude platformu za nacije sa zajedničkim nomadskim korenima – i druge – da se okupe u proslavi kulturne raznolikosti, jačajući veze prijateljstva i mira kroz sport. Prva tri izdanja održana su u Kirgizistanu dok je poslednje održano u Turskoj.

The post Svečano otvorene 5. Svetske nomadske Igare appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Svečano otvorene 5. Svetske nomadske Igare appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO