Naslovna Vijesti Svečano otvoren Islamski centar u Rijeci – Najlepša džamija u Evropi

Svečano otvoren Islamski centar u Rijeci – Najlepša džamija u Evropi

svecano-otvoren-islamski-centar-u-rijeci

Svečanim otkrivanjem ploče sa nazivom i datumom gradnje, smještene pored ulaza u riječku džamiju, svečano je otvoren Islamski centar u Rijeci.
Otvorenju je prethodilo uručivanje “Zlatnih vakufnama” ministru vakufa Katara Gajs Mubareku el-Kuwariju i posebnih priznanja zaslužnima za izgradnju džamije u Rijeci.
Nakon svečanog otvorenja upriličen je obilazak džamije i proučena dova.
Na svečanosti otvaranja Islamskog centra, govorili su, između ostalih, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, zatim Paul Vandoren, šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović i ministar zaklade Države Katar Gajs b. Mubarek el-Kuwari, koji je govorio ispred Države Katar i Hameda bin Khalifa et-Thania, katarskog emira i najvećeg donatora.
Svečanosti su prisustvovali i bivša premijerka RH Jadranka Kosor, bivši predsjednik Stjepan Mesić ali i mnogobrojni gosti iz Slovenije, BiH, Turske, Srbije i brojnih drugih evropskih zemalja. Prema prvim procjenama organizatora, otvorenju je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi.
Novootvoreni Islamski centar u Rijeci postat će od sada centralno mjesto molitve i okupljanja 10-12 hiljada građana islamske vjeroispovijesti koji trenutno žive u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.
Zbog svoje arhitektonske, građevinske i kulturne vrijednosti, riječka džamija već je proglašena najljepšom džamijom Europe.
Pored specifičnog arhitektonskog izgleda džamije i minareta visokog 24 metra, u sklopu džamije je izgrađen i Islamski centar, a ukupna vrijednost investicije iznosila je deset miliona eura.
Konferencijska sala, restoran, musafirhana, prostorije za edukaciju mladih, kafeterija, sportska igrališta, parking i višenamjenske prostorije i sale su sadržaji ovog centra.
Novoizgrađena džamija u Rijeci značajna je i po tome što je riječ o prvoj džamiji izgrađenoj na hrvatskom Jadranu od povlačenja Osmanskog carstva sa tih prostora. U Rijeci živi i oko 10.000 Bošnjaka koji su u periodu bivše Jugoslavije doselili u taj grad. Pored džamija u Zagrebu i Gunji, ovo je treća džamija u Hrvatskoj.

RIJEKA / SARAJEVO – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, u svom današnjem govoru na svečanom otvorenju Islamskog centra u Rijeci, izrazio je uvjerenje da će stabilnost i prosperitet biti ključne odrednice budućih odnosa regiji, javio je dopisnik …

…  agencije Anadolija.

“Uvjeren sam da smo svi zajedno na novom početku i da će stabilnost i prosperitet biti ključne odrednice budućih odnosa u ovom dijelu Evrope”, poručio je Izetbegović, podsjećajući na svoju prošlosedmičnu posjetu Beogradu, tokom koje je “osjetio dobru volju kod ključnih ljudi državnog vrha Srbije. Volju da se ide naprijed, da se gleda u budućnost, ne gurajući pod tepih istinu o prošlosti”.

On je ukazao na historijsku težinu i snagu poruka danas upućenih iz Hrvatske.

“Poruke koje danas upućujemo iz Hrvatske imaju svoju istorijsku težinu i snagu o kojoj će svjedočiti i buduće generacije. Pogotovo što ih zajednički i iskreno šaljemo tek nepuna dva mjeseca prije nego što će Republika Hrvatska postati punopravna članica Evropske unije”, kazao je Izetbegović.

On je izrazio uvjerenje da će i BiH u najskorije vrijeme postati dio velike evropske porodice zemalja jer, “narodi i građani Bosne i Hercegovine to zaslužuju, unatoč svim poteškoćama s kojima se na evropskom putu suočavaju”.

-Hrvatska dobro mjesto za život Bošnjaka-

Izetbegović je istakao da je Hrvatska dobro mjesto za život Bošnjaka muslimana, a način na koji je riješen njihov status može biti primjer i drugim evropskim zemljama.

“Mi muslimani vjerujemo u ajet iz Kur'ana časnog u kojemu stoji da je „Bog različite narode na zemlji stvorio kako bi se upoznavali“. Znamo da ćemo na ovom svijetu nastaviti živjeti zajedno, jedni pored drugih ili jedni sa drugima, pa je potpuno pogrešno težiti dominaciji jednih nad drugima”, rekao je naglašavajući da su n”naše različitosti naše bogatstvo, nikako nedostatak. Na međusobnom poštovanju i uvažavanju trebamo graditi budućnost. Za to nema bolje simbolike od ove današnje”.

“Vjerujem da hiljadu i jedan kilometar naše međusobne granice, koja će uskoro postati i granica Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, neće biti nikakva „željezna zavjesa“, nego da ćemo zajednički tu granicu ispuniti tačkama spajanja i još intenzivnije saradnje”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, današnji događaj, u svojoj punoj pozitivnoj simbolici, nadilazi kontekst odnosa dvije susjedne zemlje i šalje dobre signale cijelom svijetu, “a posebno ovoj našoj regiji nakon svih dramatičnih dešavanja u bliskoj prošlosti”.

Exit mobile version