Naslovna Featured Istaknuto Svečana akademija na Dan Sandžaka

Svečana akademija na Dan Sandžaka

4

”Lijepim riječima i muzikom obilježavamo Dan Sandžaka – nacionalni blagdan Bošnjaka i svih Sandžaklija širom svijeta. Bošnjačko nacionalno vijeće i postoji da bi raseljenim Bošnjacima omogućilo povratak u svoj zavičaj, ako oni to žele”, rekao je, između ostalog, na Svečanoj akademiji predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin.

Svečanost je počela kazivanjem himne Sandžaka, a prisutnima se obratio i predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Crne Gore, Mirsad Džudžević. Ovom događaju prisustvovao je gradonačelnik Novog Pazara, te predstavnici drugih lokalnih samouprava Sandžaka, ali i predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Nakon Svečane akademije povodom Dana Sandžaka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću održana je promoći knjige Mehmeda Pargana ”Grad u cvatu magnolije”, a potom i 12.Sandžački književni susreti – SAKS 2018.

S.Lj.

4 KOMENTARA

 1. Akademik Muftija Muamer Zukorlić, na dan 12. rebiu l evela – Dan rođenja Muhammeda s.a.w.s. i 20. novembra – na Dana Sandžaka, danas je u Novom Pazaru na svečanoj akademiji u povodu Dana Sandžaka, donio muštuluk u fasikli u kojoj je bilo rješenje o povratku zgrade vakufa Islamskih ustanova – Mešihatu Islamske zajednice, odnosno Fakulteta za islamske studije, zgrade koja je prije 60 godina otuđena. Ova borba, pravna i verbalna, vođenja je posebno u posljednih 12 godina od kada je udareno na jedinstvo Islamske zajednice ali i bošnjačkog naroda u Sandžaku, posebno u Novom Pazaru.

  I tako nakon brojnih prijetnji i najave rušenja zgrade Islamskih ustanova u čemu su nažalosti bajraktarili Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, kao i njihovi poltroni, zgrada je vraćena onome kome pripada – Mešihatu Islamske zajednice.
  Akademik Zukorlić u emotivnom obraćanju, kada pred prisutnima i kamerama nije mogao sakriti ni suze radosnice, i istakao je: ”Obećali smo vam i evo ispunili smo. Vjerovali smo u Boga dž.š., i imali povjerenje u Njega i imali smo povjerenje u Njega”, rekao je zastajući, i nastavio: “Izgledalo je nemoguće! Odradili smo naš dio, odbranili vakuf! Govorili su, kod njih su papiri!? Sjećate se hropaca s njihove strane kad su oni objavljivali konkurse za rušenje?! Evo ga sada odgovor! Mi smo u decembru prošle godine najavili i pravdu i pomirenje. Evo je pravda. Ovaj akt je donijela država i ovim je poslala poruku Bošnjacima da želi da se velike nepravde prema ovom narodu otklone i zato je moja radost ovolika. I zato, imajte povjerenja da je ovo samo početak”, – rekao je između ostaloga.

  Njegovo obraćanje prekidano je tebirima i snažnim aplazima. Među prisutnima na akademiji radost je bila neopisiva, a sve se to proširilo među Bošnjacima u Sandžaku i vanj njega.

  Pogledajte video u cjelosti:izvor: Bosnjaci net

 2. ŽAŠTO KOMENTARIŠEŠ NA SANDŽAK HABER. ZATO JER VAM JE muamer NAREDIO DA BLOKIRATE DRUGAČIJA MIŠLJENJA ,I ZATO ŠTO NE ŻELITE DA UVAŽAVATE TUĐA MIŠLJENJA UKINULI STE PRAVO NA KOMENTARISANJE I IZNOŠENJE MIŠLJENJA JER muamera zukorlića ISTINA BOLI I RAZOBLIČAVA GA.
  ZATO I NE PROČITAH VAŠ KOMENTAR DO KRAJA JER NE ŻELIM DA ČITAM VAŠE NAMETANJE MIŠLJENJA U OBLIKU PRISTRASNOG KOMENTARA.

 3. Put kojim Ugljanin vodi Sandzak prema Albaniji nije dobar za Bošnjake, mi moramo braniti svoj nacionalni interes. Ne razumijem ove koji su glasali za njega.

  • MEJRO PUT KOJIM ugljanin MISLI DA VODI PREMA ALBANIJI STVARNO NIJE DOBAR ZA SANDŽAKLIJE JER BOLJI JE PREMA RAZVIJENOM ZAPADU.MI MORAMO BRANITI SANDŽAČKI INTERES. ZATO SMO GLASALI ZA NJEGA. A ugljanin AKO NASTAVI PUT KA ALBANIJI SAM ILI ON NJEGOV ZET I ĆERKA STIĆI ĆE U TIRANU BEZ SANDŽAKLIJA. NJIME ĆE UPRAVLJATI BIRAČKO TELO ČIJA SE VOLJA SLUŠA A NE ON BIRAČKIM TELOM KOJE GA NESLUŠA A KOJE MU JE DALO POSLEDNJU ŠANSU, POSLE KOJE MOŽE BITI SAMO PROŠLOST.

Comments are closed.

Exit mobile version