LONDON – Sjedinjene Države, Evropska unija i Južnoafrička Republika odlučile su da privremeno obustave upotrebu vakcine protiv kovida 19 kompanije Džonson i Džonson, posle izveštaja o retkoj pojavi krvnog ugruška.

Registrovano je šest slučajeva ove pojave nakon što je dato više od 6,8 miliona vakcina, saopštila je američka Administracija za hranu i lekove (FDA).

Džonson i Džonson je obustavio isporuku svojih vakcina u EU, koja je počela ove sedmice, prenio je Bi-Bi-Si.

Odluka je doneta nakon sličnih slučajeva tromboze usled upotrebe vakcine AstraZeneka, posle čega su zemlje uvele restrikcije kada je reč o upotrebi ovog cepiva.

FDA je saopštila da preporučuje privremenu obustavu “iz predostrožnosti”. Agencija je potvrdila da je jedan pacijent umro od komplikacija izazvanih krvnim ugruškom, a još jedan je u kritičnom stanju.

U svih šest slučajeva reč je o ženama starosti od 18 do 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana posle vakcinacije.

Posle preporuke FDA, sve američke federalne države prekinule su davanje vakcine kompanije Džonson i Džonson do završetka dodatne istrage o njenoj bezbednosti.

indeksonline.rs/Tanjug