Sve više đaka kupuje “snus” ispred jedne srednje škole u Novom Pazaru

Okarakterisan kao novi duvanski proizvod, snus, koji je kako se tvrdi manje štetan i može da olakša ostavljanje cigareta sve se više koristi u Srbiji, iako može ozbiljno da naruši ljudsko zdravlje

Reč je o mlevenom duvanu spakovanom u vrećice nalik onim za čaj. Nije legalan, ali se jako lako nabavlja i veoma je pristupačan jer cena varira od 700 do 1.000 dinara u zavisnosti koliko vrećica želite da kupite i kog kvaliteta. Ono što zabrinjava jeste da je trend korišćenja snusa i dalje sve rasprostranjeniji među srednjoškolcima, kojima je to izazov.

– Ispred jedne srednje škole u Novom Pazaru snus se masovno prodaje, sve je više đaka koji to koriste i jako je popularno. Nije skup i lako je dostupan, a može da izazove zaista velike zdravstvene probleme, a oni za to kao da ne haju dok niko ne zabranjuje tu njegovu prodaju. Čak je i razredni starešina jednog odeljenja u kom se zna da par đaka koristi snus, apelovao na roditelje da porazgovaraju sa svojom decom i upute ih u svu štetnost koju sa sobom taj proizvod nosi – kaže za RINU izvor upoznat sa situacijom u jednoj srednjoj novopazarskoj školi.

Snus je vlažni rezani duvan koji se žvaće i kako kažu stručnjaci može izazvati zavisnost. Duvanska industrija pre nekoliko godina ga je promovisala kao bezopasno sredstvo za odvikavanje od pušenja, manje štetno od klasičnog duvana jer se dim ne uvlači u pluća. Međutim, urađene studije su pokazale da koršćenje snusa može izazvati velike zdravstvene probleme poput kancera usne duplje, kancera grla, oštećenje kardio-vaskularnog sistema.

Snus se stavlja iznad zuba na desni što izaziva opuštajući i osećaj zadovoljstva, jer se preko sluzokože obraza dejstvo nikotina apsorbuje u krvotok, a zatim i do mozga. Nuspojave koje izaziva snus su pospanost, glavobolja i nagle promene raspoloženja.

Iz MUP-a su saopštili da se snus ne nalazi na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koje je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga.

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga – napisano je ranije u saopštenju MUP-a.

indeksonline.rs/mediji

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO