Naslovna Featured Istaknuto Sve smo bliži auto-putu preko Sandžaka do Crne Gore

Sve smo bliži auto-putu preko Sandžaka do Crne Gore

sve-smo-blizi-auto-putu-preko-sandzaka-do-crne-gore

Od Beograda do Čačka već se može mnogo brže, a do kraja godine uz dosadašnjih 120 kilometara, do Čačka, novi put će do Zlatibora biti duži još tridesetak kilometara. Korak bliže, reklo bi se, brzim putem do mora.

Deonica auto-puta “Miloš Veliki” od Preljine do Požege trebalo bi da bude završena do polovine decembra. Nakon toga preostaje još 110 kilometara budućeg auto-puta koji bi trebalo da nas poveže sa Boljarima na granici sa Crnom Gorom.

Izgradnja ovog puta o kome se priča decenijama unazad još nije počela, ali bi prema zvaničnim najavama, do kraja godine mogao biti potpisan ugovor i za ovu, poslednju i najtežu deonicu od Požege do Boljara.

U Putevima Srbjije kažu da je u toku izrada Nacrta prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd – Južni Jadran, deonica Požega – Boljare, sa procenom uticaja na životnu sredinu. Procenjena vrednost projekta je oko 1,8 milijardi evra.

Konačan plan, dakle, ne postoji, ali sudeći prema onom koji je CIP napravio pre nekoliko godina saobraćajnica od Požege ka granici sa Crnom Gorom bila bi i više nego zahtevna.

Reč je o 107 kilometara autoputa, sa 97 mostova, koji će ukupno biti dugi gotovo 20 kilometara. Kako se navodi u starom planu put bi bio projektovan za brzine od 100 i 120 kilometara na čas.

Brže i do Sarajeva
Iako neće biti završen do kraja ove godine, mora se istaći i još jedan od autoputeva koji je važan, ne samo za našu zemlju već i za ceo region Beograd-Sarajevo, a na kome su radovi zvanično počeli krajem avgusta 2019. otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača-Kuzmin dugačkoj oko 18 kilometara. Rok za izgradnju ove saobraćajnice je dve i po godine.

Šta je završeno?
Pored autoputa “Miloš Veliki”, od Beograda do Čačka, u prethodne dve godine završeno je više putnih pravaca koji su veoma ubrzali i olakšali putovanje.

Južni krak Koridora 10, na autoputu E75, od Grabovnice do granice sa Severnom Makedonijom, završen je u potpunosti i pušten u saobraćaj u maju 2019. godine. Reč je o deonici od 95,7 kilometara na jednom od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Grčku. Povezuje sledeće gradove i opštine: Niš, Leskovac, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac i Preševo.

Pušten je u saobraćaj i Istočni krak Koridora 10, autoputa E80, od Niša do granice sa Bugarskom, ukupno 87 km. Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

Gradilo se i na severu, pa je 27. decembra 2019. pušten u javni saobraćaj “Ipsilon” (Y) krak, od obilaznice oko Subotice do graničnog prelaza Kelebija, ukupne dužine 24 kilometra.

S. L. – Blic

Exit mobile version