Naslovna Tehnologija Svaki drugi telefon na svetu – smartphone

Svaki drugi telefon na svetu – smartphone

smartphones

Samsung sa Androidom učvrstio globalnu dominaciju na tržištu pametnih telefona. Protekli kvartal bio izvrstan za ovu kompaniju.

Prema podacima kompanije Canalys, pametni telefoni sa Androidom operativnim sistemom činili  34 odsto svih telefona isporučenih tokom posljednjeg tromjesječja u 2012. godini. Apple-ov„ iOS“ uhvatio je udio od 11 odsto. Ukupno gledano, pametni telefoni činili su 50 odsto tih isporuka.

U segmentu  pametnih telefona, slika je nešto drugačija. Od 216,5 milona isporučenih uređaja, Android je uzeo 69 odsto, što je pad s ranijih 74 odsto. Tu razliku (i još više od toga) prigrabio je Apple, čiji je udio skočio sa 15 na 22 odsto .

BlackBerry i WindowsPhone ostali su na prethodnom nivou: četiri, odnosno dva odsto.

Samsung je imao odličan kvartal, u kojem je porastao za 78 odsto, dok su Hjuavei, ZTE i Lenovo  bilježili rast.

Huawei je zauzeo treće mjesto, iza kompanije Apple. Prvi put slijedi ga drugi kineski šampion – ZTE.

Lenovo je na petom mjestu zamijenio Sony. BlackBerry, Microsoft Nokia, kao i druge prodavače Androida, čeka ozbiljna i teška bitka za povećanje tržišnog udjela.

Samsungu je, što se pametnih telefona tiče, čitava godina bila odlična. Prvi put je nadmašio Apple za 74 miliona uređaja. Iza drugoplasiranog Apple-a je Nokia, koja je uspjela da  isporuči 35 miliona uređaja.

Exit mobile version