Naslovna Vijesti Suzama i dovama iz Visokog ispraćeni tabuti 175 žrtava genocida u Srebrenici

Suzama i dovama iz Visokog ispraćeni tabuti 175 žrtava genocida u Srebrenici

Konvoj sa tabutima 175 žrtava genocida u Srebrenici krenuo je iz Visokog prema Potočarima, gdje će im 11. jula biti klanjana dženaza.

Povodom polaska konvoja sa tabutima žrtava, u Visokom je na gradskom groblju održana ceremonija kojoj su prisustvovali bližnji stradalih u genocidu.
Načelnica Općine Visoko Amra Babić, u obraćanju na ceremoniji, kazala je da se žrtve genocida ispraćaju sa dovama i dodala da su 175 tabuta na tom mjestu i mezari širom zemlje dokaz da nikad ne trebaju odustati od traženja pravde.

Bivši reisu-l-ulema Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić je kazao da se nikada neće zaboraviti ono što je učinjeno između 1992. i 1995. godine i da razmišljaju o tome što treba poduzeti kako bi se osigurala budućnost novih generacija.

Dževada Halilović je iz Visokog ispratila oca i svekra i kazala je da je u genocidu u Srebrenici, pored oca, izgubila i brata, dajdžu, dva djevera i svekra.

Halilović je kazala da je oca posljednji put vidjela u Potočarima i dodala: ”Otišli smo zajedno u Potočare. Srbi su mene pustili da pređem na sigurnu teritoriju, a mog ocu nisu. Derala sam se, jaukala, ali otac se nije vratio. Danas ponovo doživljavam taj trenutak. Danas, poslije 19 godina, ponovo vidim mog oca”.
photo4

Među prisutnima na ispraćaju tabuta žrtava u Visokom nalazila se i Hamida Hukić, koja je izgubila 35 članova porodice, a koja je ispraćala brata i svekra. Ostale sam ranije ukopala u Potočarima. Mog sina, supruga, dva djevera, rođake…Na mezarju u Potočarima imaju mezari 35 članova moje porodice, izjavila je Hukić.

Fatima Mujić, jedan od članova porodice žrtava, kazala je da je u genocidu izgubila tri sina, supruga, oca i tri brata.

Mujić je dodala da je u proteklim godinama ukopala dva sina, supriga, dva brata i njihove sinove, a da još uvijek traži nasjtarijeg sina. Navodeći da ove godine neće biti ukopan niko iz njene porodice, Mujić je nadalje kazala: ”Došla sam jer su svi oni moji braća, sinovi i rodbina”.

Po završetku govora, proučen je Kur'an za žrtve rata. Tabuti žrtava su potom ispraćeni dovama, suzama i cvijećem.

Exit mobile version