Naslovna Sandžak Novi Pazar Suvlasničke parcele u postupku rešavanja

Suvlasničke parcele u postupku rešavanja

Novi Pazar – Obaveštavanjem građana o nastalim suvlasničkim zajednicama sa gradom, Uprava grada Novog Pazara pokrenula je postupak definisanja imovinsko pravnih odnosa i ispravljanja granica na suvlasničkim parcelama. To, osim što je od velikog značaja u aktuelnom procesu ozakonjenja, odnosno legalizacije objekata, otvara mogućnost građanima da u celosti otkupe parcelu koju su zauzeli. Većina obaveštenih građana, u prvih mesec dana, uredno se javila nadležnim službama, a u Odeljenju za imovinsko-prvne poslove već je pokrenut značajan broj takvih postupaka.

 

Postupak obaveštavanja građana o nastalim suvlasničkim zajednicama sa Gradom uspešno je okončan, izuzev nekoliko slučajeva gde obveštenja nisu dostavljena licima zbog njihovog odsustva. Odziv onih koji su primili obaveštenja je, prema rečima šefa Odseka za zaštitu javne svojine, na zadovoljavajućem nivou.
”Dobar deo građana, preko polovina od onih koji su primili poziv, uredno su se javili Gradu, izložili su svoje probleme i pokrenuti su postupci pred nadležnim organima. Najveći broj je podnet od strane građana koji su zauzeli gradsku površinu a radi se o objektima u legalizaciji ili se radi o nekim zauzećima druge vrste”, kaže šef Odeseka za zaštitu javne svojine Haris Selimović.
Selimović ističe da procenu tržišne vrednosti vrši, za te namene formirana skupštinska komisija, a kao najčešće ptobleme u samom postupku navodi: nedostatak, ili planske dokumentacije ili nemogućnost formiranja parcele u skladu sa planskim aktom, i veliki broj drugih suvlasnika pored Grada, što prema njegovim rečima može biti problem jer je je potrebna saglasnost svakog od njih. Takođe, ističe Selimović, nejavljanje nadležnim službama po pozivu, kao krajnju neželjenu posledicu može prouzrokovati uklanjanje objekata.
Postupak definisanja imovinsko-pravnih odnosa, otkupom i ispravljanjem granica na suvlasničkim parcelama u Novom Pazaru, pokrenut je u prvom redu radi lakšeg sprovođenja zakona o ozakonjenju, kao i niza, u poslednje vreme usvojenih, sistemskih zakona zakona u našoj zemlji. 

Exit mobile version