Sutra završne riječi Tužilaštva na suđenju Jašareviću

Iznošenjem završnih riječi Tužilaštva BiH sutra će biti nastavljeno suđenje Mevlidu Jašareviću, koji je optužen za teroristički napad na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

.

20131020-135925.jpg
Na prethodnom ročištu pred Apelacionim vijećem Suda BiH iskaz je dao posljednji svjedok odbrane Haris Vladavić, koji je dešavanja ispred američke Ambasade snimao mobilnim telefonom sa trećeg sprata Šoping centa “Importane”.

Vladavić je, kao i ranija dva svjedoka, potvrdio da je Jašarević pucao u pravcu zgrade američke Ambasade, da prolaznici i znatiželjnici koji su se tu zatekli nisu bilio ugroženi i da je optuženi dozvolio evakuaciju ranjenih policajaca.

Svjedok je naveo da se Jašarević kretao putem i da se nije pokušao sakriti ni kada je došla policija, te je dodoao da je vidio kada je optuženi pao i da ga je policija odnijela.

Jašarević je na prethodnom ročištu pristupio obrijan i bez karakteristične odjeće koju nose pripadnici vehabijskog pokreta.

Branilac Senad Dupovac rekao je novinarima da je Jašarević odlučio da definitivno istupi iz vehabijske zajednice, jer mu njegove kolege i polubraća iz Maoče u protekle dvije godine nikada nisu pomogle.

Dupovac je najavio da će Jašarević, tokom iznošenja svojih završnih riječi, govoriti o ulasku u vehabijski pokret i dešavanjima koja su uslijedila nakon toga.

Jašarević je 6. decembra prošle godine prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na zgradu američke Ambasade u Sarajevu, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo 11. jula i naložilo novo suđenje.

Početak iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH zakazano je za 13.00 sati

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO