Naslovna Vijesti Sutra sudbinski izbori u BiH

Sutra sudbinski izbori u BiH

U Bosni i Hercegovini sutra, 12. oktobra, bit će održani opći izbori.

U sedam sati očekuje se otvaranje 5.401 biračkog mjesta, a glasati se može do 19 sati, do kada će birališta biti otvorena. Na Centralnom biračkom spisku nalazi se ukupno 3.278.908 birača, od čega je njih 2.037.076 u FBiH, a 1.241.832 u RS.

Više birača

Za glasanje izvan BiH registrirano je 42.139 birača, i to njih 16.140 s područja FBiH i 25.499 s područja RS.

Ovo su sedmi opći izbori u poslijeratnoj BiH, a sutra će biti ubilježen dvanaesti izborni ciklus u nezavisnoj državi. Analiza podataka Centralne izborne komisije (CIK) o prvim općim izborima u postdejtonskoj BiH, održanim 1996., pokazuje da je broj birača od tada do danas porastao za 244.987.

Na općim izborima glasat će se za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Prvi preliminarni rezultati za glasanje za članove Predsjedništva BiH očekuju se sutra u ponoć, kada će CIK održati konferenciju za novinare, a tada bi, kako je najavljeno, mogli djelimično biti saopćeni i rezultati za Parlament BiH.

Distrikt Brčko

Prema posljednjim podacima iz Distrikta Brčko, ukupno 45.317 birača ima određenu entitetsku opciju, od čega 24.789 birača za FBiH i 20.528 birača za RS i samo oni mogu glasati, dok ih 39.974 nemaju entitetsko državljanstvo i oni neće moći ostvariti pravo glasa na općim izborima 2014. godine. Biračima s prebivalištem u Distriktu čija se imena ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska i koji se od 29. avgusta 2014. do dana izbora prvi put opredjeljuju za entitetsko državljanstvo omogućit će se da glasaju nepotvrđenim – kovertiranim glasačkim listićem ako biračkom odboru predoče uvjerenje o entitetskom državljanstvu i identifikacijski dokument izdat od nadležnog organa Distrikta Brčko.

Kako pravilno glasati

Nakon identifikacije na biračkom mjestu, birači će dobiti četiri glasačka listića, osim onih u Distriktu Brčko koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH. Oni će dobiti tri glasačka listića, s obzirom na to da tamo nema kantonalnog nivoa.

Budući da je na izborima 2010. godine veliki broj nevažećih glasačkih listića pravdan, između ostalog, i neznanjem građana pri ispunjavanju listića, u nastavku podsjećamo kako se glasa.

Prvi glasački listić – Predsjedništvo BiH
Glasači u FBiH birat će bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH na jednom listiću. Tu mogu označiti samo jedno ime. Dakle, ne mogu ujedno birati i hrvatskog i bošnjačkog člana. U RS glasači će birati člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda te će na listi moći označiti ime samo jednog od njih. Na svim listićima glasa se tako što se u kvadratić pored imena kandidata upiše znak x.

Drugi glasački listić – Predstavnički dom PSBiH
Na drugom glasačkom listiću birači će se odlučiti za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Važno je zapamtiti da se na ovom listiću može označiti križićem samo jedna stranka ili koalicija, odnosno jedna stranka i jedan ili više kandidata koji se nalaze unutar liste te stranke ili jedan nezavisni kandidat.

Treći glasački listić – Predstavnički dom Parlamenta FBiH/Narodna skupština RS
Treći glasački listić pravilno se popunjava na isti način kao i drugi, odnosno tako što će birači iz FBiH označiti samo jednu stranku ili koaliciju na listi ili, pak, jednog ili više kandidata koji se nalaze u toj stranci ili koaliciji. Jednako pravilo važi i za birače iz RS, koji glasaju za poslanike u Narodnoj skupštini tog entiteta.

Četvrti glasački listić – poslanici u kantonalnim skupštinama te predsjednik i potpredsjednik RS
Ista procedura kao kod drugog i trećeg listića važi i za birače koji u FBiH biraju poslanike u skupštinama kantona. Dakle, ne smije se označiti više različitih stranaka niti više kandidata iz različitih stranaka, odnosno treba se glasati unutar jedne stranke ili koalicije, što, također, znači da ste, u slučaju kada ste dali glas jednom nezavisnom kandidatu, završili proces glasanja u tom dijelu. U RS će se na četvrtom listiću glasati za predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta iz sva tri konstitutivna naroda. Listić je važeći ako sadrži označeno ime samo jednog od navedenih kandidata.

Obaveza glasanja

U BiH se biračko pravo stječe automatski s napunjenih 18 godina. U zemljama stabilnih demokratija, u kojima se redovno održavaju izbori, izlaznost je obično u granicama prosjeka, ali ako dođe do nekih značajnih poremećaja u funkcioniranju tog društva, očekuje se veća izlaznost na izbore.

U Italiji, Austriji, Luksemburgu, Belgiji ili Grčkoj izlazak na izbore je obavezan ili nosi određene novčane kazne ili pogodnosti kao što su prednost pri zapošljavanju u državne ustanove. U SAD, ali i tu postoje razlike unutar pojedinih država, građani se moraju registrirati, tj. potpisati želju da žele učestvovati u izbornom procesu kao birači.

Učestvuje 7.748 kandidata

Na izborima učestvuje 98 političkih subjekata čija će se imena naći na glasačkom listiću
Političke stranke – 50
Koalicije – 24
Nezavisni kandidati -24
Ovjereno je ukupno 735 kandidatskih lista
Od ukupnog broja kandidata njih 3.276 su žene, a 4.472 muškarci
Ukupno se bira 518 nosilaca mandata

Za Predsjedništvo BiH biraju se 3 člana
Parlament BiH – biraju se 42 poslanika
Za Parlament BiH iz FBiH bira se 28 kandidata, od čega 21 direktno i 7 kompenzacijskih mandata
Za Parlament BiH iz RS bira se 14 kandidata, od kojih 9 direktno i 5 kompenzacijskih mandata
Za Parlament FBiH bira se 98 kandidata, i to 73 direktno i 25 kompenzacijskih mandata
Za predsjednika i potpredsjednike RS biraju se 3 kandidata
Za Narodnu skupštinu RS biraju se 83 poslanika, i to 63 direktno i 20 kompenzacijskih mandata
Skupština Unsko-sanskog kantona – bira se 30 poslanika
Skupština Posavskog kantona – bira se 21 poslanik
Skupština Tuzlanskog kantona – bira se 35 poslanika
Skupština Zeničko-dobojskog kantona – bira se 35 poslanika
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona Goražde – bira se 25 poslanika
Skupština Srednjobosanskog kantona – bira se 30 poslanika
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona – bira se 30 poslanika
Skupština Zapadnohercegovačkog kantona – biraju se 23 poslanika
Skupština Kantona Sarajevo – bira se 35 poslanika
Skupština Livanjskog kantona – bira se 25 poslanika
Lična, vozačka ili pasoš

Građani pri polasku na biračko mjesto moraju sa sobom ponijeti ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument. Ako je nekome istekla lična karta ili je izgubio taj dokument, moći će glasati ako sa sobom ponese važeću vozačku dozvolu ili pasoš.

izvor. Avaz

Exit mobile version