Sutra počinje suđenje Tačiju i ostalim vođama bivše OVK

HAG – U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu sutra počinje suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju (53) , Kadriju Veseljiju (54), Redžepu Seljimiju (50) i Jakupu Krasnićiju (70).

Suđenje će početi u 9.00 časova, uvodnim izlaganjem tužilaštva, odbrane i zastupnika žrtava. Uvodna izlaganja predvidjena su od 3. do 5. aprila, a izvođenje dokaza bi trebalo da počne 11. aprila.

Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora bivše OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili optuzzeni pripadnici bivsse OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO