Sutra otvaranje porušene Džamije Ferhadija u Banjaluci, prisustvuje i odlazeći premijer Davutoglu (video)

Sarajevo – U Banjaluci je sve spremno za sutrašnje otvaranje džamije, Ferhadija kada se očekuje prisustvo oko 10.000 posetilaca, prijavljen je dolazak više od 100 autobusa, a MUP RS želi da se svi građani i vernici osećaju sigurno, te će za to pobrinuti više od hiljadu policajaca.

Ovo su poručili Dragan Lukač, Ministar unutrašnjih poslova RS, Gojko Vasić, direktor Policije RS i Boško Pandža, načelnik CJB Banjaluka, na danas održanoj pres konferenciji za novinare u Banjaluci.

Oni su ispred štaba MUP-a RS “Ferhadija 2016” naglasili da je od posebne važnosti da sutra iz Banjaluke bude poslata poruka mira, suživota i otvorenosti kao što treba biti i u čitavoj BiH.

Sutra se u Banjaluku ocekuje i dolazak turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutogluoa.

Ovu svečanost obezbeđivati više od hiljadu policajaca MUP-a RS uz podršku svih bezbednosnih agencija u BiH, EUFORA i helikopterskih servisa.

Na ulazui u Banjaluku biće kontrolni punktovi, ali su sve mere preduzete da ne bude zastoja. U ovom trenutnu ne posoji ni jedna informacija o potencijalnoj mogućnosti bezbednonog ugružavanja skupa, rečeno je na konferenciji.

Ferhadija je izgrađena od 1579. godine, a stradala je u ratu 1993.

Verski poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović kaže za banjalučke Nezavisne novine da je Ferhadija bila i ostala činjenica bez obzira na, kako kaže, necivilizacijski odnos ispoljen prema njoj.

” Sada se taj odnos pokušava ispraviti i to je dobro. Što se tiče nekakve nove prekretnice, voleo bih da je vidim jasnije, ali nije tako. Nisam od onih koji ne vide provaliju koja još zjapi ispred nas. Prave katarze još nema. Još smo daleko od toga da iskreno pogledamo jedni drugima u oči i kažemo: “Žao nam je. Stvarno nam je žao!”

Kavazović smatra da, kada bi datumi rušenja Ferhadije, pravoslavnog hrama u Mostaru i samostana u Derventi, bili proglašeni danima nacionalne tragedije, pokazali bismo da se nešto u nama promenilo, pa bismo onda mogli govoriti da smo postali odgovorniji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO