Super Bowl: Neuništive Patriote, preokret za istoriju

389

Nju Ingland Petriotsi novi su šampioni NFL, pošto su u 51. Super Bolu savladali Atlantu u Hjustonu, posle produžetka 34:28

Iako se radi o dve sjajne napadačke ekipe, u prvih 15 minuta odbrane su odradile odličan posao i nisu viđene prilike za poene. Najbolju napadačku akciju u ovom periodu izveo je raning bek Atlante Devonta Frimen, koji je istrčao 40 jardi, ali Falkonsi nisu uspeli da dođu u priliku da poentiraju.

Međutim, na početku drugog perioda Lageret Blaunt je izgubio loptu, pošto mu je Dion Džons izbio, a Falkonsi su to iskoristili i organizovali odličan drajv, koji je tačdaunom krunisao Devonta Frimen.

Odbrana Atlante nastavila je da igra kao u prvoj četvrtini, ali je napad profunkcionisao u potpunosti. Rajan, Frimen i Hulio Džons pravili su dar mar u odbrani Patriota, a takvu atomsku igru u napadu krunisao je novim tačdaunom. Met Rajan je bacio pas od 19 jardi ka Ostinu Huperu u end zonu, za velikih i pomalo iznenađujućih 14:0 za Falkonse.

Svesni da nemaju šta više da čekaju, krenuli su Petriotsi u jedan obećavajući napad. Najzad su došli na domak crvene zone, ali je onda Tom Brejdi bacio intersepšn, koji je Robert Alford vratio za tačdaun, istrčavši 82 jarda i doveo svoj tim u ogromno vođstvo 21:0.

Do poluvremena Patriote su imale šansu da postignu tačdaun, ali Martelus Benet je napravio kaznu, pri sjajnom prodoru Rodija Vajta i na kraju je ekipa iz Bostona morala da se zadovolji samo fild golom Stivena Gostkovskog za smanjenje vođstva Falkonsa na 21:3 na poluvremenu.

Ni u trećoj četvrtini ništa se nije promenilo. Posle dva neuspešna drajva na obe strane, Atlanta je ponovo došla do poena, pošto je Met Rajan bacio novi pas za tačdaun, ovog puta Tivajnu Kolmenu.

Ipak, Petriotsi su uspeli da se pridignu i postigli su tačdaun, preko Džejmsa Vajta, na dodavanje Brejdija, ali Gostkovski je pogodio stativu pri šutu za ekstra poen i ostalo je 28:9 za Atlantu.

Na početku četvrte četvrtine ekipa Nju Inglanda došla je do crvene zone, ali odbrana Atlante sjajno je reagovala u tri navrata, dva puta sekovala Brejdija i Gostkovski je šutirao za tri poena i pogodio za 28:12.

Ipak, potpuni povratak Patriota u igru doneo je odbrambeni tandem Patriota Donta Hajtauer i Alan Brenč. Prvi je isforsirao fambl Meta Rajana, a drugi je osvojio loptu. Taj poklon iskoristio je Tom Brejdi koji je uposlio Denija Amendolu za tačdaun, a uspešan u konverziji za dva poena bio je Džejms Vajt za 28:20.

Patriote su zahvaljujući sjajnoj odbrani došle u priliku da se potpuno vrate u meč. Ono što se 20 minuta ranije činilo nemogućim desilo se 57 sekundi pre kraja. Džejms Vajt je istrčao za tačdaun, a Deni Amendola bio uspešan za dva poena i došlo se do izjednačenja – 28:28. Met Rajan i Falkonsi imali su poslednji napad, ali nisu uspeli da izbegnu produžetak, prvi u istoriji Super Bola.

A u njemu, isti igrač je uspeo da postigne drugi tačdaun i donese veliko slavlje Nju Inglandu.

Nju Ingland Petriotsi ušli su u istoriju kao prva ekipa koja je uspela da preokrene deficit od 25 poena, pošto su gubili 28:3, a Tom Brejdi, koji je prebacio Super Bol rekord od 466 jardi uz dva pasa za tačdaun i intersepšnom i postao prvi kvoterbek sa pet Super Bol šampionskih prstenova, i naravno MVP Super Bola 51

izvor: N1