Naslovna Vijesti Sunčeva svjetlost sprječava srčani udar

Sunčeva svjetlost sprječava srčani udar

sunceva-svjetlost-sprjecava-srcani-udar

Izlaganje suncu tri puta sedmično po 20 minuta sprječava srčani udar, istakao je prof.dr. Namik Kemal Eryol sa Erciyes s Medicinskog fakulteta, Odjela za kardiologiju, Univerziteta u Kayseriju.

“Izlaganje suncu tri puta sedmično po 20 minuta zadovoljava potrebe organizma za D vitaminom te na taj način sprečava srčani udar”, rekao je prof. dr. Eryol.

Dugotrajno izlaganje suncu u djetinjstvu povećava rizik od raka kože, napomenuo je prof.dr.Eryol.

Ukazujući na to da je gubitak tečnosti i soli izazvan znojenjem kod osoba starije dobi koje pate od hipertenzije i srčanih oboljenja, veoma opasan, prof.dr Eryol je istakao da se ovo dešavalo jer su se rizične grupe dugo izlagale suncu u pogrešnom periodu dana.

“Sunce je prirodni izvor vitamina D koji je potreban ljudskom organizmu. Nedostatak ovog vitamina može prouzrokovati hipertenziju, metabolički sindrom, dijabetes, arteriosklerozu i srčana oboljenja. Izlaganje suncu tri puta sedmično po 20 minuta zadovoljava potrebe organizma za D vitaminom te na taj način sprečava srčani udar. Osobe koje žive u industrijskim zonama prinuđene su da većinu vremena borave u zatvorenom prostoru, daleko od sunca. Osobe koje u starijoj dobi moraju biti na dijeti putem hrane ne unose dovoljno D vitamina te na taj način mogu povećati rizik od bolesti”, istakao je prof. dr. Eryol upozoravajući da sa dolaskom ljetnjih mjeseci treba voditi računa u kojem periodu i koliko se izlažemo suncu.

Period kada sunčeva svjetlost nije štetna za ljudski organizam je do 11 sati prije podne te period nakon 16 sati, te ukoliko se u tom periodu budemo izlagali suncu dobićemo potrebne količine vitamina D.

“Sunce je prirodni izvor života i treba uzeti u obzir i prednosti sunca, a ne samo njego negativni uticaj. Javnost bi trebala da bude upoznata i sa koristima koje organizam ima od sunca te da ono može spriječiti bolesti modernog doba kao što su dijabetes, hipertenzija i srčani udar,” rekao je prof.dr. Eryol.

Exit mobile version