Sultan nepobediv – Anketa: Podrška Erdoganu porasla na 59 posto

Većina turske populacije ima povjerenje u vodstvo turskog premijera i predsjedničkog kandidata Recep Tayyip Erdogana, pokazuje anketa koju je provela američka konsultantsko-analitička kompanija Gallup.
Broadcasting Board of Governors, nezavisna američka federalna agencija koja vrši nadzor nad američkim i međunarodnim medijima, izdala je izvještaj o političkim tendencijama i savremenom korištenju medija u Turskoj, na osnovu 10 Gallup World Poll anketa provedenih u Turskoj od 2005. godine.
Uprkos kritikama na stav turske vlade prema medijskim slobodama, izvještaj ove agencije otkriva da je 59 posto građana Turske ipak zadovoljno učincima Erdogana, kao njihovog lidera.
Izvještaj pokazuje da Erdogan uživa podršku 60 posto čistokrvnih Turaka, dok je se kod Kurda taj procenat kreće oko 67 posto.
Ističe se da 68 posto ruralnog stanovništva podržava Erdogana, dok je se kod gradskog stanovništva taj nivo zadržao na 56 posto.
Povjerenje turskog naroda u njihovu vladu je još uvijek na visokih 68 posto, iako je u posljednjih devet godina zabilježen pad od 18 posto.
U posljednjih deset godina, zadovoljstvo turskog naroda životnim standardima u zemlji se povećalo sa 44 posto u 2005. na 57 posto u 2014. godini.
Velika većina odraslog stanovništva u Turskoj optimistično gleda na budućnost, stoji u izvještaju.
– Medijske slobode –
Anketa koju je proveo Gallup je otkrila da je udio onih koji misle da su mediji slobodni opao za samo jedan procenat – sa 47 posto u 2010. godini, na 46 posto u 2014. godini. Među onima koji podržavaju rad vlade 60 posto misli da postoje medijske slobode, dok taj osjećaj ima samo 20 posto opozicionih grupa.
Vladajuću Stranku pravde i razvoja (AK Parti) podržava većinom stanovništvo iz istočnog, sjevernog i centralnog dijela Anadolije, koje takođe smatra da su osigurane slobode medija. S druge strane, većina zapadnih i južnih dijelova Anadolije, naseljena pripadnicima opozicije, smatra da u Turskoj nema slobode medija.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO