Suljević: Realizovani brojni projekti sa bratskim gradovima

Grad Novi Pazar je sa većinom od 12 gradova i opština, sa kojima ima potpisane odluke o bratimljenju i saradnji, realizovao brojne aktivnosti na polju ekonomije, privrede i kulture, rekao je danas pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević.

On je radiju Sto plus rekao da su ove odluke potpisane na osnovu preporuka Evropske unije, Ministarstva državne uprave i Stalne konferencije gradova i opština, da se gradovi međusobno povezuju radi pronalaženja zajedničkih projekata na obostranu korist.

“Jedan od reazultata te saradnje je Sportska dvorana ‘Pendik’, u kojoj naši sportisti ostvaruju velike uspehe, čiji je završetak radova finansirala istoimena opština u Turskoj, koja to ne bi mogla da uradi da nismo imali potpisanu saradnju. Osim toga, mnogo smo projekata realizovali i sa opštinama Bajrampaša, Jalova i Bornova“, rekao je Suljević.

On je podsetio i na nekoliko aktivnosti koje je Novi Pazar realizovao sa Sarajevom i Podgoricom, čije je iskustvo pomoglo u izradi nekoliko projekata prekogranične saradnje.

“Značajnu saradnju smo imali sa opštinama Rožaje i Bijelo Polje, iako sa njima nemamo potpisane zvanične odluke o saradnji, što govori da nije samo taj papir merilo uspostavljanja dobrih odnosa sa nekim gradovima. Dakle, sa nekima od 12 opština i gradova sa kojima smo potpisali odluke o bratimljenju i saradnji nije nastavljena saradnja onako kako smo želeli, ali to ne znači da ne treba da pokušamo da uspostavljamo dobre odnose sa drugim lokalnim samouprava“, rekao je Suljević.

On je najavio da će tokom naredne godine Novi Pazar zvanično uspostaviti bratske odnose sa Bursom, gradom u Turskoj, koja će finansirati rekonstrukciju Kule motrilje u Gradskom parku.

Osim njih, potpisanu saradnju ima i sa Podgoricom, Sarajevom, Somborom, Goraždem, a od pre nekoliko dana i sa opštinom Ilidža.

Osim odluka o bratimljenju i saradnji, Novi Pazar je pre nekoliko godina pristupio Uniji turskih opština i gradova, čije je sedište u Istanbulu.

A.Bajrović

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO