Naslovna Svijet Turska Sukob policije i vernika u džamiji na jugu Turske

Sukob policije i vernika u džamiji na jugu Turske

sukob-policije-i-vernika-u-dzamiji-na-jugu-turske

ANKARA – Turske vlasti intervenisale su protiv okupljanja vernika u tri džamije na jugu zemlje zbog kršenja mera protiv KOVID-19.

U regiji Gaziantep na jugoistoku Turske došlo je do većeg sukoba u džamiji u kojem su učestvovali okupljeni vernici i pripadnici policijskih snaga koji su prilikom intervencije koristili biber sprej, prenosi Rojters.

Kabinet guvernera Gaziantepa saopštio je danas da je protiv 76 osoba koje su ušle u tri džamije prethodno pokrenuta istraga za terorizam,a policija ih je zadržala zbog pretećeg i uvredljivog ponašanja i zbog kršenja mera zaključavanja.

„Ljudi koji izvode provokacije su sledbenici verskog vođe Alparslana Kujtula i oni su i ranije više puta bili pod istragom zbog optužbi za terorizam, a njihov cilj nije bogosluženje, već građanska neposlušnost”, saopšteno je iz guvernerovog kabineta.

Guvernerova kancelarija saopštila je da je policajac koji je koristio biber-sprej u džamiji suspendovan.

Kuitul je uhapšen 2018. godine i sudilo mu se zbog optužbi za povezanost s terorizmom, ali je prošle godine oslobođen, a na e na svom Tviter nalogu saopštio je da su se članovi njegove organizacije isključivo okupili zbog molitve i da se nisu upuštali u provokacije.

Turska je uvela potpuno zaključavanje od 29. aprila do 17. maja, jer su dnevni slučajevi koronavirusa narasli na novi rekordni nivo, a molitve u džamijama nisu zabranjene tim merama uz prethodno odobrenje vlasti.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version