Naslovna Vijesti Svijet Sukob Palestinaca i izraelske policije na kapijama Mesdžid-ul Akse

Sukob Palestinaca i izraelske policije na kapijama Mesdžid-ul Akse

Kuds – Jutros su na kapijama kompleksa džamije el-Aksa u Kudsu izbili sukobi između izraelskih policajaca i palestinskih vjernika, prenose očevici. Prema riječima svjedoka sa lica mjesta, izraelski policajci su napali na palestinske vjernike i studente okupljene na kapijama Mesdžid-ul Akse, u nastojanju da uđu na ovo sveto mjesto.
Najmanje sedmorica Palestinaca su pretrpila gušenje i modrice u fizičkom obračunu sa izraelskom policijom koja je koristila suzavac u pokušaju da rastjera okupljene vjernike.
“Izraelska policija je zatvorila veći dio kapija na ulazu u kompleks i zabranila ulaz Palestincima mlađim od 50 godina, što je bio povod za sukobe,” kazao je jedan od Palestinaca, zaštitar u džamijskom kompleksu, za Anadolu Agency.
Izraelska policija je izvijestila o hapšenju petorice Palestinaca zbog pokušaja ulaska u kompleks džamije el-Aksa.
Tenzije su sve veće u Kudsu zbog prijetnji ekstremnih jevrejskih grupacija da će na posljednji dan Pesaha upasti na ovo sveto mjesto.
U posljednjih nekoliko mjeseci, brojne grupe ekstremnih jevrejskih doseljenika, praćene izraelskim snagama sigurnosti, nekoliko su puta neovlašteno ulazile u kompleks Mesdžid-ul Akse. Njihove česte “posjete” su uznemirile palestinske muslmane, a nerijetko rezultirale i nasilnim obračunima.
(AA)
Exit mobile version