Sukob izraelske policije i Palestinaca u džamiji Al-Aksa

Prema tvrdnjama zvaničnika i očevidaca, izraelska policija jutros je nasilno ušla u kompleks džamije Al-Aksa koristeći šok bombe i suzavac protiv Palestinaca koji su u to vrijeme obavljali molitvu.

“Situacija u Al-Aksi je jako složena nakon što su u nju ušle jevrejske snage koje su muslimanske vjernike napale bez ikakvog razloga”, kazao je u razgovoru za AA zvaničnik jordanske islamske zadužbine koja upravlja Al-Aksom.

Prema tvrdanjama očevidaca, policija je kroz ulaz Al-Magharbeh prema vjernicima bacila suzavac, zbog čega su mnogi imali probleme s disanjem.

Povodom ovog događaja, glasnogovornik izraelske policije Mikey Rosenfeld oglasio se na Twitter profilu i kazao kako su “trojica izraelskih policajaca lakše povrijeđena u sukobima unutar Al-Akse koja je bila otvorena za posjetioce što se odnosi na jevrejske doseljenike”.

On je također dodao kako su “maskirane osobe arapskog porijekla na izraelske policajce bacale kamenje i željezne šipke”.

Jučer je izraelska policija napala nekolicinu palestinskih mladića koji su protestovali ispred ulaza u Al-Aksu zbog odluke Izraela da zabrani ulazak u džamiju osobama ispod 60 godina starosti.

Zbog ovakve odluke, mnogi muslimanski palestinski vjernici u protekla 24 sata bili su prisiljeni da molitvu obavljaju izvan džamije Al-Aksa.

Izraelska sankcija stupila je na snagu uoči devetodnevnog jevrejskog praznika Sukota poznateijeg kao Praznik koliba koji je počeo danas.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a sa druge strane Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postala dva jevrejska hrama.

Izrael je okupirao istočni Jeruzalem 1967. godine tokom rata na Bliskom istoku. Ovaj grad kasnije je pripojen 1980. godine i nazvan glavnim gradom. Taj potez međunarodna zajednica nikad nije priznala.

Sandzakhaber / izvor: Anadolu Agency

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO