Zakon nalaže da se minimum godinu dana traži usvojitelj u Srbiji, a posle toga dete može da ide na inostrano usvojenje

U Zrenjaninu će se danas održati protest zbog oduzimanja petogodišnjeg mališana iz hraniteljske porodice. Ova priča potresla je čitavu Srbiju, jer se sve desilo na prepad, za tri dana.

– Kada je došao kod mene, bio je kao veknica hleba, majušna beba od tri meseca. Rekli su mi da je biološkim roditeljima oduzeto roditeljsko pravo. Za ovih pet godina dosta smo se vezali jedno za drugo. Volela bih da bude srećan, ali bojim se za njega, jer cela ova procedura usvajanja u Švedskoj ide prebrzo. Odvojili su ga od mene za samo tri dana. Gotovo da ne spavam, živim samo na vodi – kaže za “Večernje novosti” Zrenjaninka Ljiljana Radulović, koja ne može da se pomiri sa brzinom i načinom na koji joj je oduzet dečak o kome je brinula od pelena.

Zbog ovoga su ogorčeni i roditelji dece iz vrtića u koji je mališan išao, njihove komšije i drugi Zrenjaninci, koji su za danas najavili miran protest.

– Ne znam zašto je njegovim biološkim roditeljima oduzeto roditeljsko pravo, kad je došao kod nas, nije imao vidljive povrede. Ima trogodišnjeg brata, koji i dalje živi sa majkom i ocem. On je u septembru napunio pet. Pre dve godine mi je umro suprug i od tada smo ostali upućeni jedno na drugo – dodaje Ljiljana.

Ona nikada detetu nije rekla da ga je rodila, već da ga je donela, ne znajući kako da objasni detalje, a dečak ju je od početka zvao mama, jer za drugu nije znao.

Zakon nalaže da se minimum godinu dana traži usvojitelj u Srbiji, a posle toga dete može da ide na inostrano usvojenje, što je ovde ispoštovano.

– U aprilu su mi u centru natuknuli da bi možda moglo da bude stranog usvojenja, ali da je sve stopirano zbog izbora. Od tada niko ništa nije pominjao, da bi me prošlog petka pozvali da dođem u utorak, jer će možda stići ljudi iz Agencije za usvajanje. Onda su me u utorak kolima centra poveli u Beograd, u Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, gde sam videla i usvojitelje iz Švedske sa prevodiocem – priča Ljiljana.

MI IMAMO BELU KOŽU, A NAŠA DECA SU CRNCI: Svi misle da me žena prevarila, ali OVO JE PRAVA ISTINA (FOTO)

Istog dana potencijalni usvojitelji došli su u Zrenjanin da upoznaju dečaka, ali je susret bio kratak, jer je mališan išao kod drugara na rođendan. Viđali su se i u naredna dva dana, ali napolju, da bi trećeg dečak rekao da neće sa njima.

– U petak je rekao da je umoran. Molila sam ga da se obuče. Plašila sam se da neko ne pomisli da ga ja nagovaram na otpor. Kada je došla socijalna radnica, pred njom je rekao da neće od mame, ali se predomislio kada je uzvratila da idu u igraonicu i da će ga vratiti “dok mama skuva ručak”. Pitala sam kad se vraćaju. Uzvratila je: “Nemojte o tome pred detetom, javiće vam se iz centra” – navodi Ljiljana.

telegraf.rs