Sud za zločine OVK biće spreman početkom sledeće godine

431

U prvoj polovini sledeće godine trebalo bi da počnu da rade Specijalizovana veća Kosova, najavila je sekretarka tog suda Fidelma Donlon.

Kako je rečeno prilikom predstavljanja novog suda, koji bi trebalo da se bavi zločinima na Kosovu, sada je u toku proces izbora sudija.

Donlon je predstavila i internet stranicu Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove, kao i Specijalizovanog tužilaštva, čime će oni otpočeti komunikaciju s javnošću.

Nepoznat broj optužnica

Specijalni tužilac Dejvid Švendiman nije želeo da spekuliše o broju optužnica, kao ni o vremenu kad će optužnice biti podignute.

“Kao što sam već rekao, preostalo je još posla koji treba da se uradi, a biće ga još više pre nego što budem u mogućnosti da donesem formalne odluke o optužnicama. Kad budemo spremni uradiću ono na šta me obavezuju dokazi i zakon, nijedan minut pre, nijedan minut posle”, rekao je on.

Takođe nije želeo da govori o svedocima i metodama zaštite svedoka.

“Ja sam u obavezi da štitim žrtve i da obezbedim da zaštićene informacije ostanu poverljive i sigurne, da svedoci koji nam daju dokaze ne bi bili zastrašeni, povređeni ili da im se preti”, rekao je Švendiman.

Postupci na osnovu navoda iz izveštaja Dika Martija

Iako se u ranijim najavama izričito ne pominje OVK, podseća se da će sud “voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope… od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima”.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska s te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Vilijamsona je nasledio Dejvid Švendiman, takođe Amerikanac. Švendiman je 1. septembra imenovan za glavnog tužioca suda koji će zasedati u Hagu, a činiće ga međunarodne sudije i tužioci.

U medijima na Kosovu više puta je nagoveštavano da bi novi sud prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK mogao podići do kraja ove godine.

izvor: N1