Sud u Rusiji razmatra zahtev o zabrani Fejsbuka

364

Gradski sud u Sankt Peterburgu primio je zahtev za zabranu društvene mreže Fejsbuk u Rusiji, rekla je portparolka suda Darja Lebedeva.

“U roku od pet dana, u skladu sa zakonom, zahtev će biti razmotren i biće odgovoreno da li se on prihvata ili ne”, kaže Lebedeva.

Tekst zahteva je na svom profilu na društvenoj mreži “VKontakte” objavio njegov autor, aktivista Timur Bulatov, javlja Sputnjik.

Bulatov zahteva “brzu zabranu delovanja Fejsbuka ili primoravanje rukovodstva kompanije da posluje u skladu sa ruskim zakonima”.

Autor navodi niz razloga zbog kojih treba zabraniti delovanje ove društvene mreže, a među njima su i narušavanje zakona o zaštiti ličnih podataka, kao i širenje “nemoralnih i antiporodičnih ideologija”.

“Društvena mreža Fejsbuk je jasna pretnja nacionalnoj bezbednosti, i po ruskim zakonima bi trebalo da bude blokirana za sve korisnike u Rusiji”, rekao je Bulatov.

Prvog septembra 2015. na snagu je stupio amandman na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji obavezuje čuvanje ličnih podataka Rusa u zemlji.

Kasnije je šef Roskomnadzora Aleksandr Žarov rekao da agencija nije dobila direktno odbijanje Fejsbuka da poštuje nove odredbe zakona.