Četvrtak, 11 Avgusta, 2022
NaslovnaVijestiSud BiH ukinuo osuđujuću presudu Mevlidu Jašareviću

Sud BiH ukinuo osuđujuću presudu Mevlidu Jašareviću

JasarevicApelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine poništilo je danas presudu od 6. decembra prošle godine kojom je srbijanski državljanin Mevlid Jašarević proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, potvrdio je Jašarevićev advokat Senad Dupovac.

Presuda je poništena zbog bitnih povreda postupka.

U Sudu BiH su potvrdili da je presuda donesena i otpremljena strankama u postupku, ali još ne žele govoriti o njenom sadržaju.

Apelaciono vijeće Suda BiH je naložilo ponovni postupak u slučaju ”Jašarević” pred tim vijećem kada će se moći izvesti novi dokazi.

Također, kako saznajemo, potvrđena je oslobađajuća presuda za navodne Jašarevićeve pomagače Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahić, koji su i prvostepenom presudom bili oslobođeni su optužbi.

Jašarević i ostali su se optužnicom od 25. aprila ove godine teretili za krivično djelo organiziranje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Državni tužitelj Dubravko Čampara potvrdio je da je ukinuta presuda u slučaju Mevlida Jašarevića, ali da Jašarević, kako je rekao, sigurno neće biti pušten na slobodu. Prema njemu, ovo neće utjecati na status Jašarevića.

Najavio je mogućnost iznošenja novih dokaza u postupku koji će biti održan pred Apelacionim vijećem.

Advokat Dupovac najavio je mogućnost da Tužiteljstvu BiH ponudi prijedlog sporazuma sa Jašarevićem, gdje bi Tužiteljstvo BiH promijenilo kvalifikaciju zločina, a Jašarević priznao nedjelo. Insistirat će, kaže, da se u novom postupku Jašarević ne tereti za terorizam.

”Očekivao sam ovakvu odluku. Sve moje kolege advokati su govorili da će doći do ovakve presude”, rekao je Dupovac.

Jašarević je na iznošenju završnih riječi 3. decembra rekao da, ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi, to “neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on”. Istakao je da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će “ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane “.

“Amerikanci koji ubijaju u Iraku izdaju knjige o svojim djelima, a niko ih ne kažnjava što ubiju 200 ljudi, niti neko od njih traži da se kaju za počinjeno”, rekao je tada Jašarević

Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz “kalašnjikova” pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tokom 50 minuta, ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21 sat.

Tom prilikom Jašarević teško je ranio jednog pripadnika policije Mirsada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i kaos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Američko ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Suđenje Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću za teroristički napad u Sarajevu započelo je 15. juna 2012. godine godine pred Sudom BiH.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

POPULARNO