Sud BiH o predmetu “Zijad Turković i drugi”: Ne podliježemo bilo kakvim pritiscima

Sud BiH je izdao saopćenje za javnost “uvažavajući veliki interes javnosti za predmet Zijad Turković i drugi, te povodom izjave glavnog tužioca kojom komentira odluku Suda BiH”. Iz Suda navode da su saopćenje izdali radi pravilnog razumijevanja samog toka postupka.

Sud BiH o predmetu Sud BiH “Presuda Zijadu Turkoviću i drugima, kojom se ukida prvostepena presuda i određuje ponovni pretres pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH, rezultat je nekoliko bitnih povreda krivičnog postupka napravljenih u prvostepenom postupku i to povrede prava na odbranu optuženih i prava na pravično suđenje garantirano odredbom člana 6. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava”, navode iz Suda BiH.

Dodaju kako je temeljno pravo, koje također garantira Evropska konvencija, pravo na žalbu, odnosno na preispitivanje prvostepene odluke od strane višeg suda. Stoga će se, naglašavaju, u predmetu Zijad Turković i drugi u ponovnom postupku pred Apelacionim odjeljenjem, otkloniti učinjeni propusti, prema potrebi izvesti već izvedeni te eventualno novi dokazi.

“Sud Bosne i Hercegovine poštuje princip jednakosti strana u postupku i dosljedan je u pravilnoj primjeni krivičnih zakona i kada je riječ o najtežim slučajevima organiziranog kriminala. Sud BiH do sada nije podlijegao niti će ubuduće podlijegati pritiscima bez obzira odakle dolaze: bilo da su politički motivirani ili da su rezultat nezadovoljstva stranaka u postupku, kao što se radi u konkretnom slučaju. Odluka vijeća Apelacionog odjeljenja svakako je potvrda da Sud BiH ne favorizira niti jednu stranu, te da poštivanje zakona i jednakost strana u postupku nema nikakvu alternativu. Upravo dosadašnje naizmjenične reakcije nezadovoljstva stranaka na odluke Suda potvrđuju da nema kompromisa kada je u pitanju vladavina prava”, navode iz Suda BiH.

Naglašavaju da je Tužilaštvo jedna od strana u postupku koja je u ovom slučaju nezadovoljna ishodom žalbenog postupka, te se s te strane mogu razumjeti određene reakcije.

“Ipak, to ne može opravdati ishitrene i oštre izjave, kojima se pokušava diskreditirati ne samo Sud BiH i njegove sudije, već i cjelokupan pravosudni sistem BiH, i na taj način uticati na ishod postupka. Smatramo neprimjerenim da čelnici institucija, koji također trebaju, ne samo poznavati, već i poštivati krivične zakone, uključujući sva procesna pravila prvostepenog i drugostepenog postupka, kao i principe nezavisnosti pravosuđa, daju izjave koje unose nemir i zbunjenost među građane naše zemlje, a niti imaju niti mogu imati bilo kakav uticaj na krajnji ishod postupka”, zaključuju u Sudu BiH.

Napominju kako je Apelaciono odjeljenje Suda BiH do sada zbog dosljedne primjene zakona, Evropske konvencije, i odluka Ustavnog suda često bilo na meti neosnovanih i zlonamjernih kritika.

“Međutim, upravo zahvaljujući takvom stručnom radu, Apelaciono odjeljenje suda predstavlja garant pravne sigurnosti i svojevrstan filter prema Ustavnom sudu BiH u dosadašnjim i budućim predmetima, te stoga nema mjesta sumnji u njegovu odgovornost i profesionalnost”, tvrde u Sudu BiH.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO