Studentski protest u Novom Pazaru “Ako ne ispune zahteve ići ćemo u Beograd”

Novi Pazar — Na Studentskom trgu u Novom Pazaru održan je protest studenata nezadovoljnih odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju, usvojenog početkom septembra.

Obraćajući se okupljenim studentima, predsednik Studentskog parlamenta Državnog univerziteta u Novom Pazaru Mirza Ašćerić istakao je da su glavni zahtevi studenata da umesto pet, bude šest ispitnih rokova i 37 bodova za upis u sledeću godinu, a 48 za ulazak na budžetsko finansiranje.

“Treći uslov jeste da se onima koji su studije upisali 2009. produži apsolventski staž za najmanje još godinu dana, kao što je do sada bila praksa, kako bi pružili mogućnost studentima da završe sve svoje obaveze”, rekao je Ašćerić.

On je naglasio da su pre mesec dana u Skupštini Srbije usvojene izmene i dopune Zakona o viskom obrazovanju bez ikakvih konsultacija sa studentima, odnosno sa SKONUS-om, krovnom organizacijom studenata Srbije.

Ašćerić je dodao da je jedan od dugoričnih zahteva početak rada na izradi novog zakona o visokoškolskom obrazovanju, ali da u tome učestvuju predstavnici SKONUS-a, odnosno studenata svih univerziteta iz cele Srbije.

“Priključili smo se danas protestima studenata u saradnji sa SKONUS-om”, istakao je on, podsećajući da su slični protesti juče održani u Beogradu, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici, a u ponedeljak u Nišu i Kragujevcu.

On je dodao da su za sada protesti studenata završeni, a ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune,15. oktobra u Beogradu biće organizovan veliku studentski protest .

“Studentski parlament Državnog univerziteta u Novom Pazaru organizovaće prevoz, ukoliko to bude u mogućnosti, kako bi studenti iz Novog Pazara dali podršku studentima u Beogradu”, dodao je on.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO