Studenti iz Sandžaka imat će iste uslove studiranja u Mostaru kao i studenti iz Bosne!

Studenti iz Sandžaka prema postignutom dogovoru između Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost mogu od naredne školske godine studirati na ovome Univerzitetu pod istim uslovima kao i studenti iz Bosne i Hercegovine.

Rektor univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Elvir Zlomušica, uvažio je potrebe studenata iz Sandžaka i donio odluku kojom se izjednačavaju studenti iz BiH i Republike Srbije u svim segmentima, uključujući cijenu studiranja, smještaj u studentskom domu i sve ostale pripadajuće povlastice. Odluka je donijeta na duži period i primjenjivat će se od naredne školske godine.

Ovom odlukom univerzitet u Mostaru i  rektor prof.dr. Elvir Zlomušica čine historijski iskorak u oblasti obrazovanja, omogućavajući svim budućim studentima iz Republike Srbije da studiraju na ovome prestižnom Univerzitetu.

Koordinator Univerziteta u Mostaru dr. Adnan Velagić, je istakao da će ovime studentima iz Sandžaka biti „dostupni cio Univerzitet i svi fakulteti za studiranje u narednom periodu“. Takođe dr. Velagić ističe kako će studentima iz Sandžaka „biti dostupan novi studentski dom ili pak postojeći studentski hotel“, a sve po cijeni koja je do sada pripadala samo studentima iz BiH.

Direktor Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost, Elijas Rebronja izrazio je zadovoljstvo što će sporazum omogućiti uspostavljanje pravih veza na bazi nauke, kulture i umjetnosti i što će studenti moći da pod jednakim uslovima studiraju u ovome dijelu Bosne i Hercegovine.

Član kabineta gradonačelnika Novog Pazara zadužen za obrazovanje dr. Rifat Redžović, je takođe ukazao na potrebu izjednačavanja uslova studiranja, studentima iz Sandžaka i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, ukazujući na potrebu stvaranja širokih mogućnosti obrazovanja i školovanja na svim prostorima.

Izvor: sandžakdanas.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO