Naslovna Featured Istaknuto Studenti ETF napravili aplikaciju za dugoročno predviđanje zagađenosti vazduha

Studenti ETF napravili aplikaciju za dugoročno predviđanje zagađenosti vazduha

studenti-etf-napravili-aplikaciju-za-dugorocno-predvidjanje-zagadjenosti-vazduha

Četvorica studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu napravili su aplikaciju koja predviđa koliko će biti zagađenje vazduha i do 10 dana unapred, saopštila je danas Studentska unija matematičara (SUMA).

Studenti Pavle Šoškić, Nikola Maksić, Marko Skakun i Đorđe Marjanović pobednici su prvog hakatona koji je održan u organizaciji te unije, koja deluje pri Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Oni su za samo 24 sata, koristeći trenutne vrednosti zagađenja i aktuelne meteo podatke koji dolaze iz lokalnih mernih stanica, napravili aplikaciju koja predviđa zagađenje vazduha i do 10 dana i time osvojili nagradu od 100.000 dinara i plaćenu praksu u kompaniji Endava, navodi se u saopštenju.

Tema hakatona u središte je stavila aktuelan problem zagađenosti vazduha, a studenti su imali zadatak da svojim rešenjima omoguće predviđanja vrednosti njegovog kvaliteta na osnovu meteoroloških i pojedinih izvedenih parametara.

Takmičari su prezentovali nove, zanimljive i originalne softvere koji mogu pomoći da se ovaj višegodišnji problem popravi, navode iz SUMA.

„Dvadeset četiri časa neprekidnog programiranja nikako nije lako i ponosan sam na svoj tim koji je uspeo da održi fokus sve vreme“, izjavio je Pavle Šoškić, kapiten pobedničkog tima.

Drugo mesto i nagrada od 60.000 dinara pripala je timu „Crveno pivo“ koji čine studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, dok su trećeplasirani „Flamungosi“ studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu osvojili nagradu od 40.000 dinara.

Na ovogodišnjem hakatonu učestvovalo je 10 timova sa pet tehničkih fakulteta.

Exit mobile version