Struja sutra poskupljuje i time diže sve ostale cene

Elektrodistribucija

Od sutra poskupljuje struja u Srbiji što će, kako ocenjuju stručnjaci , izazvati lančanu reakciju skoka cena raznih proizvoda, piše Danas.

Cena struje za domaćinstva u Srbiji od sutra će biti uvećana za 10,9 odsto što znači da će njihovi računi biti veći za oko 400 dinara. Takođe, od 1. avgusta poskupljuje i cena električne energije za privredu i to u iznosu od 12,5 odsto. Cena jednog kilovat sata bez PDV-a za domaćinstva će iznositi 5,35 evrocenti a za industriju 5,09 evrocenti.

U EPS-u ističu da će i nakon poskupljenja cene struje za domaćinstva biti niže od tržišnih i da neće pokriti rast inflacije koja je nakon poslednje dosadašnje korekcije cena iznosila 14,1 odsto.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić ističe za Danas da je poskupljenje struje dobra vest za Elektroprivredu Srbije ali istovremeno loša za potrošače.

– Sa jedne strane EPS-u je bilo potrebno povećanje struje kako bi mogao normalno da funkcioniše, odnosno da održava svoje proizvodne sisteme. Sa druge strane, znajući veoma težak ekonomski položaj, niske plate i veliku stopu nezaposlenosti, svako poskupljenje predstavlja novi veoma intenzivan udar na i onako skroman standard građana – upozorava on.

– Ono što će ih svakako najviše pogoditi je to što će poskupljenje struje izazvati ‘lančanu reakciju’ skoka cena raznih proizvoda, prvenstveno prehrambenih. Drugim rečima, poskupljenje struje će predstavljati svojevrstan poziv trgovcima i onima koji to moraju ali i onima koji na to nisu prinuđeni da podignu cene – naglašava Vuletić.

Prema njegovim rečima činjenica da je Vlada Srbije propisala socijalne karte neće ublažiti negativne efekte poskupljenja struje.

– Sve dok država ne omogući EPS-u da naplati dugovanja od velikih dužnika u privredi i dok ne pokrene industrijsku proizvodnju, neće se postići efikasni rezultati. Sve druge mere predstavljaju najobičniju ‘šarenu lažu’ – kategoričan je sagovornik lista Danas.

On dodaje da država tražeći od EPS-a da velikim dužnicima dopusti plaćanje duga na rate faktički kažnjava redovne platiše i pokazuje da se neizmirivanje obaveza isplati.

Elektroprivredi Srbije poskupljenje struje je odobrila Agencija za energetiku Republike Srbije, nakon što je to preduzeće i pet distribucija koje posluju u njegovom sastavu, prihvatili sugestije AERS o smanjenju troškova i predloženih gubitaka u mreži.

Cilj je da se sredstva dobijena racionalizacijom troškova usmere na povećanje sigurnosti i kvaliteta snabdevanja električnom energijom. Struja u Srbiji je poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto. Inače, EPS je saopštio da je cenovnik električne energije jedinstven u celoj Srbiji.

– Cene kilovat-sati po tarifama i zonama jednake su za sve kupce koje snabdeva javni snabdevač, preduzeće EPS snabdevanje. Nisu tačne tvrdnje Foruma potrošača iz Niša, da građani jugoistoka Srbije plaćaju najskuplju električnu energiju, a građani Beograda najjeftiniju. Cenovnici koje pominje Forum potrošača iz Niša odnose se na pristup distributivnoj mreži za kupce koji od 1. januara sledeće godine gube pravo na javno snabdevanje i počinju da kupuju električnu energiju na slobodnom tržištu. Reč je o određenom broju kupaca iz kategorije preduzeća i preduzetnika – kažu u EPS-u.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO