Naslovna Sandžak Priboj Štrpce: I policajci otimali putnike

Štrpce: I policajci otimali putnike

Beograd — Osim pripadnika paravojne formacije koji se sumnjiče za otmicu 19 putrnika voza u Štrpcima, u tom zločinu učestvovala su i tri srpska policajca, saznaje “Blic”.

Prema prvim podacima iz istrage, njih trojica su legitimisali putnike u vozu.

Podsetimo, otmica i ubistvo 19 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, iz voza 671, koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar, dogodila se 27. februara 1993.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici paravojne formacije “Osvetnici”, na čijem čelu je bio Milan Lukić, su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su im oduzeli novac i vredne stvari, a zatim ih tukli, a potom odvezli u pravcu Višegrada, gde su likvidirani nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije potvrdio tu presudu.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima tokom 1992. i 1993. godine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je, prilikom prošlogodišnjeg obeležavanja 20-godišnjice otmice putnika, da u slučaju Štrpci postoje brojni problemi i da je od početka očigledno da je bilo zataškavanja tog zločina.

“Postoje brojni problemi i očigledno zataškavanje tog zločina od samog njegovog izvšenja. Da li Srbija priznaje žrtvama njihova prava? – Odgovor je svakako da ne u dovoljnoj meri, ali sama istraga koja se vodi u našem tužilaštvu budi nadu da ćemo doći do konačnog rezultata, odnosno do odgovornih izvršioca i onih koji su možda znali, a nisu sprečili takav zločin”, rekao je Vekarić gostujući u Vestima TV B92.

On je dodao i da će se, s druge strane, na taj način omogućiti pravda za žrtve, kao i da se nada da ćemo još neka lica izvesti pred lice pravde.

Exit mobile version