Stravične slike iz unutrašnjosti Arap džamije u centru grada – Vjernici pozivaju na rekonstrukciju!

Novi Pazar – Iako je objavljeno da je sakupljeno 100.000 evra za rekonstrukciju krova Arap džamije vjernici su primorani da u toku kišnih dana klanjaju na kvasnoj podlozi i sa pravom se pitaju gdje je novac koji je prikupljen za obnovu i rekonstrukciju džamije u kojoj je u kišnim danima nemoguće klanjati.

U nastavku prenosimo autorski tekst jednog od vjernika:

Selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Dosta je bilo zataškavanja problema koji se godinama stavlja pod (KVASAN) tepih Arap džamije !
Centralna džamija u Novom Pazaru, Arap džamija, koja inače zbog svoje lokacije, svakog dana okuplja najveći broj klanjača na namazima, ima veliki problem koji ljudi zaduženi za njegovo rešavanje ne rešavaju ili jednostavno neće da ga reše, iako mesecima obećavaju.
Naime, krov džamije koji je zbog svoje starosti dotrajao, nakon svake kiše, čak i manjih padavina, prokišnjava i predstavlja veliki problem klanjačima. U toku padavina, moraju se postavljati posude kako se tepisi ne bi nakvasili. Međutim, i pored svih napora džematlija, dešava se često da se ne reaguje na vreme, jer mi nismo ti koji znaju kada će se spustiti kiša, i tepisi se nakvase pa nakon toga i usmrde na vlagu i buđ, pa samim tim u takvim uslovima je ponekad i nemoguće obaviti namaz onako kako to dolikuje.
Kao što pomenuh, od prošle jeseni se pominje rekonstrukcija Arap džamije, ali nikako da počne. Niti se nama, džematlijama, dozvoljava da se sami organizujemo, niti oni preduzimaju bilo šta.
Neko može ovo shvatiti kao političko bockanje ili tako nešto, a vallahi nije. Obraćam se kao džematlija ove džamije u ime svih klanjača koji dolaze da obave namaz u ovoj džamiji i kao neko ko više ne može da gleda ovu žalosnu sliku koja je sve učestalija. Eto, na primer, večeras nismo mogli u rahatluku obaviti akšam namaz od tog silnog pucketanja kapljica koje su sa krova padale u posude koje vidite na slikama.
I da ne dužim, samo bi želeli da znamo, šta treba da se uradi kako bi počelo renoviranje džamije? Jel treba neka dunjalučka korist da se čeka ili šta već?! I jel preče to ili je preče da se prave neki islamski centri na Pešteri koji neće imati trojicu džematlija, ko što ih nema ni ona lepotica u Delimeđu? Ili je, pak preče da se ti koji su zaduženi za vakufsku imovinu i džamije, po kojekakvim televizijama prepiru sa lokalnim i državnim političarima? Ili se, možda, čeka zima i sneg, pa da se taj krov obruši na ljude i ubije nekog?
Apelujem na ljude iz islamske zajednice da preduzmu nešto ili da bar nama daju znak da mi počnemo….
I da… A gde su onih 100.000 eura koje su prikupljene za adaptaciju Arap džamije ?

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO