Naslovna Sandžak Novi Pazar Stranka demokratske akcije Sandžaka organizuje IZLOŽBU FOTOGRAFIJA “Alija Izetbegović – mislilac i...

Stranka demokratske akcije Sandžaka organizuje IZLOŽBU FOTOGRAFIJA “Alija Izetbegović – mislilac i državnik” na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru. POSJETIMO IZLOŽBU SLIKA LIKA I DJELA NAŠEG OCA NACIJE!

Povodom obilježavanja 93 godine od rođenja rahm. Predsjednika Alije Izetbegovića, Stranka demokratske akcije Sandžaka organizuje IZLOŽBU FOTOGRAFIJA “Alija Izetbegović – mislilac i državnik” na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru. Srijeda, 8. avgust 2018. godine sa početkom u 19:30h.

Fotografije prate citati i mudrosti utemeljitelja Stranke demokratske akcije i prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

***
Alija Izetbegović je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, predsjednik bosanskohercegovačke države i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Izetbegović je tvorac moderne Bosne i Hercegovine.
Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća.
Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupiod trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.
Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvojosnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA, na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.
Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.
Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). 2004. su objavljena sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.
Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada Kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Vašingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El-Mundo”, izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu. Istambulški Marmara univerzitet dodijelio mu je 1997. godine titulu počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava, uspostavu mira ali ikao uglednom pravniku. Na forumu u Kran Montani 1998. godine dobitnik je prestižne nagrade za unapređenje ljudskih prava.
Alija Izetbegović je preselio na ahiret 19.10.2003. i sahranjen je na šehidskom mezarju kovači u Sarajevu.
Ostaće zapamćena izjava Richarda Holbruka, tvorca Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine“.

ODLIKOVANJA I PRIZNANJA:

Izvor SDA

Exit mobile version