Na stotine Šveđana tokom jučerašnjeg dana izašli su na ulice kako bi osudili napade na džamije koji su se ove sedmice desili u toj skandinavskoj zemlji.

Naime, veliki broj građana te zemlje izašao je na ulice kako bi osudili napad na džamiju u kojem je povrijeđeno pet osoba.

Grupa građana organizovala se putem Facebook stranice pod nazivom “Zajedno za Eskilstunu” kako bi osudili napade na džamiju i izrazili solidarnost sa pripadnicima muslimanske zajednice u zemlji.

“Nekoliko stotina osoba okupilo se ovdje kako bi poslali poruke prijateljstva”, rekao je glasnogovornik policije Roland Lindqvist.

Premijer Švedske Stefan Lofven je posljednje napade na džamije u Švedskoj nazvao “odvratnim nasiljem”.

“Nikada nećemo tolerisati ovu vrstu napada. Oni koji žele da praktikuju svoju vjeru imaju pravo da to rade”, rekao je Lofven.

Inače, u četvrtak je u gradu Eskilstuna podmetnut požar u džamiji kada je povrijeđeno pet osoba od ukupno 70 vjernika koji su se nalazili u zgradi u tom momentu. Policija je saopćila da se drugi napad desio u kasnim večernjim satima četvrtak kada su razbijena stakla na džamiji.

(Anadolu Agency)

1 KOMENTAR

  1. Ove vesti su uznemirile skoro sve muslimane (odakle god da smo dosli). No, za razliku od kontinentalne Evrope,odakle i dolazi nacionalisticka, klerikalisticka i politika mrznje, ipak je ovo Skandinavija. Sinoc je jos jedan mesdzid zapaljen u Eslovu. Veoma male sanse imaju fasisticki pokreti (narodnjacki po pravilu svaka stranka na prostoru exYu ). Zivim dugo u Svedskoj, radio sam u struci i relativno uspesan intelektualac. Nisam jedini. Na korak do pada vlade ovi su exscesi izazvali da gradjanske stranke daju podrsku socijalistickoj partiji. Samo jedna je stranka (narodnjacka-nacionalisticka) koje se i pored znacajnog rasta ipak premala da bi bilo prevrata poput evreopskih. I najveca konzervativna stranka (moderaterna-umerenjacka) je dala podrsku socijalistickoj vladi i tako sprecila nemile dogadjaje. Imamo na SANDZAKHABERU vest da su Svedjani javno i jasno izrazili protest protiv cinova mrznje.

Comments are closed.