Naslovna Featured Istaknuto Stomačni virus hara među decom

Stomačni virus hara među decom

stomacni-virus-hara-medju-decom

Poslednje tri nedelje u Novom Pazaru povećan je broj dece koja se lekarima javljaju usled stomačnih tegoba, a većina njih je zbog dehidracije i hospitalizovana. Kod pojave prvih simptoma virusa, roditelji odmah treba da reaguju i uključe preparate sa elektrolitima kako deca ne bi gubila tečnost. Lekari savetuju i održavanje higijene ruku , ali I oprez kakvu hranu jedu.

Načelnica Dečijeg odeljenja u Novom Pazaru dr Hadija Toković kaže da je važno da roditelji odmah reaguju, jer čim dete gubi tečnost dolazi do povećanja telesne temperature I ostalih zdravstvenih komplikacija.

Simptomi aktuelnog stomačnog virusa su, povišena telesna temepratura, mučnina, povraćanje i dijareja. Ukoliko dete odbija da jede I pored simptomatska terapije i napajanja elektrolitima javiti se izabranom lekaru, koji će odrediti da li je dete za hospitalizaciju ili ne.

Kod odojčadi sa stomačnim tegobama je najbitnije ne prekidati dojenje.

Visoke temprature pogoduju brzom razmnožavanju bakterija, koji izazivaju stomačne tegobe. Savetuje se održavanje lične higijene i ruku. Unošenje što više tečnosti i lake hrane, koja je termički obrađena. Treba izbegavati roštilje i meso, koje nije dobrog kvaliteta. Hrana se u frižideru treba čuvati u adekvatnim posudama i na odgovarajućoj temperaturi. Treba da vodimo računa da voće bude dobro oprano i da kupujemo na mestima, koja nisu do ulice.

Podeli

Exit mobile version