Stojanović: Ako ne veruju u cifre, neka dođu ispred kovid ambulant

BEOGRAD – Domovi zdravlja širom Srbije morali su da produže radno vreme kovid ambulanti od 7 do 22 časa, jer su gužve neprekidne, a i noćne ambulante su zbog velikog broja pregleda pod pritiskom, rekao je danas za Tanjug direktor Doma zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović.

On je pozvao sve nevakcinisane koji sumnjaju da je danas u Srbiji broj zaraženih iznad 5.000 da dođu ispred kovid ambulanta i uvere se kolika je gužva.

Stojanović je kazao da upozorenja struke, predsednika države, premijerke i ministara od pre mesec dana, kada je bilo između 100 i 150 zaraženih dnevno, nisu urodila plodom i da zato imamo četvrti talas.

U ovom talasu, kaže, najviše se zaražavaju nevakcinisani i dodaje da su ogromne gužve u kovid ambulantama i visoke cifre novozaraženih, preminulih, hospitalizovanih zabrinjavajuće.

“Osim vakcinacije nema nam druge pomoći”, naglašva Stojanović.

Kaže da je u toku epidemija ljudi koji su se vratili sa odmora iz Grčke, Crne Gore, Hrvatske i okolnih zemlja, da su oni većinom nevakcinisani, a da među njima nema samo mladih, već i starijih.

“Ti mlađi preneli su kovid svojim roditeljima, bakama i dekama”, kaže Stojanović i dodaje da je primećen i povećan broj zaražene dece predškolskog i školskog uzrasta.

Stojanović dodaje da među zaraženima ima i vakcinisanih koji su sa blažom kliničkom slikom.

Ističe da je virus uspeo da preživi, a da su mu neodgovorni, koji se nisu vakcinisali, omogućili da preživi.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO