Naslovna Featured Istaknuto Stiže novi zakon o zaštiti potrošača: Tržišni inspektori dobijaju veću nadležnost da...

Stiže novi zakon o zaštiti potrošača: Tržišni inspektori dobijaju veću nadležnost da kažnjavaju

stize-novi-zakon-o-zastiti-potrosaca:-trzisni-inspektori-dobijaju-vecu-nadleznost-da-kaznjavaju

U pripremi je novi Zakon o zaštiti potrošača koji bi trebalo da poveća obim podrške kupcima u turističkom sektoru, uvode se prekršajni nalog čime se daje veća odgovornost tržišnim inspektorima koji će imati pravo da na licu mesta sankionišu trgovce i vansudsko rešavanje sporova.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kažu da izmene kojima se prepliću Zakon o turizmu i zaštiti potrošača nisu baš najsjajnije rešenje, te da je bilo logičnije povećati odgovornost Zakona o turizmu.

“Mi nismo pretpreli nikakve bitne promene što se tiče Zakona o zaštiti potrošača, nama je cilj da idemo ka EU, što smo postigli zakonom iz 2014. godine. Ostali smo na istim pravima i rokovima, sve je skoro isto definisano kao 2014. godine. Jedna razlika je prekršajni nalog oi vansudsko rešavanje sporova”, kaže Marko Dragić iz organizacije.

On je objasnio da će se novim Zakonom imati evidencija koliko se potrošačkih sporova vodi i kakva je sudska praksa, što više neće biti slučaj.

“Neće više biti slučaj da na dva ista spora budu dve različite presude, već će u buduće postojati utemeljena sudska praksa po kojoj sudovi treba da postupaju”, objasnio je Dragić.

Izvor: Kurir.rs

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Exit mobile version