Naslovna Featured Istaknuto Stiže nam veliki preokret: Objavljena najnovija vremenska prognoza – Posle prijatnih dana...

Stiže nam veliki preokret: Objavljena najnovija vremenska prognoza – Posle prijatnih dana dolazi zahlađenje!  

0
stize-nam-veliki-preokret:-objavljena-najnovija-vremenska-prognoza-–-posle-prijatnih-dana-dolazi-zahladjenje!  

Pred nama je nekoliko prijatnih, letnjih dana. Najtoplije biće u ponedeljak, posebno na istoku i jugu, ali istog dana zapad već zahvata nova promena. Kako je najavio Marko Čubrilo, iduće nedelje stiže nam pravo jesenje vreme, a moglo bi biti i konkretnije kiše. Stabilizacija vremena i otopljenje stižu oko 30. avgusta, ali oko 4. septembra moglo bi doći do novog pogoršanja vremena.

Pred nama su pretežno sunčani ali ne i jako topli dani. Povremene umerene oblačnosti, ali bez padavina može biti na severu regiona, dok bi danas i sutra na krajnjem jugu uz granicu sa Svernom Makedonijom moglo biti i retkih pljuskova, dok će nad ovom državom biti obilnijih grmljavinskih pljuskova, najavio je Čubrilo.

Ovakav razvoj sinoptike je ECMWF simulirao već danima i ponovo se pokazalo da bez obzira na svoje nedostatke ima znatno bolji sistem prognoze u odnosu na GFS.

Danas maksimum od 24 do 29 stepeni Celzijusa, a na jugu oko 33 stepena Celzijusa.

Za vikend malo toplije ali daleko od nekih velikih vrućina uz dnevne maksimume od 25 do 32 stepena Celzijusa, dok će vrlo toplo biti samo na jugu regiona gde bi maksimumi mogli dostizati i oko 36 stepeni Celzijusa.

U ponedeljak će ka nama pojačati toplo, južno, strujanje ali ono je po svemu sudeći najava nove, osetnije, promene.

Jutarnji proračuni oba modela su još malo ubrzali spuštanje hladnog fronta i sada već u ponedeljak posle podne nad zapadnim, jugozapadnim i severozapadnim predelima simuliraju lokalne pljuskove sa grmljavinom uz okretanje vetra na prolazno jak, severozapadni. Zajedno sa frontom ka nama stiže i osetno svežiji vazduh te bi u ponedeljak dnevni maksimum na zapadu jedva prelazio 20 stepeni Celzijusa, dok bi na istoku i jugu bilo vrlo toplo, ponegde i do 37 stepeni Celzijusa.

Od utorka do narednog vikenda ka nama bi se premeštao relativno hladan i povremeno vlažan vazduh sa severozapda Evrope, dok bi moglo doći i do formiranja plitkog ciklnalnog centra nad Jadranom.

Simulacije modela, posebno jutarnjeg ECMWF-a pokazuju pretežno oblačno i relativno hladno vreme uz češču pojavu kiše i grmljavinskih pljskova, a padavine bi u određenoj meri zahvatile i Jadran, posebno središnji i južni.

Raspored kiše i snagu još nije moguće tačno odrediti, tako da je karta moguće akumulacije koj sa postavio samo orijentaciona i tek dan-dva pred promenu znaćemo detalje o padavinama ali sve su veći izgledi da ovo pogoršanje konačno donese značajno ublažavanje ako ne i prekid suše nad većim delom regiona.

Kao i proteklih dana ECMWF je vrlo snažan po pitanju zahlađenja i sredinom sledeće nedelje simulira maksimume koji bi se kretali od 15 do 23 stepena Celzijusa, dok bi na višim planinaam bili i ispod 15 što su već jesenje vrednosti. GFS koje je u proteklim danima uporno simulirao znatno više temperature polako ali sigurno ulazi u trend ECMWF-a i sve češće za drugi deo naredne nedelje simulira maksimume ispod 20 stepeni Celzijusa.

Kao i kod kiše, tek za par dana ćemo imati jasnu predstavu o snazi ovog zahlađenja ali trenutno trend na oba modela ide ka relativno jakom zahlađenju.

Oko 30. avgusta bi trebalo da dođe do stabilizacije i otopljenja koja bi nas pratilo i prvih dana septembra. Međutim, trend na oba modela je da oko 5. septembra sledi novo pogoršanje i zahlađenje.

Svakako deluje da vrelo leto napušta naše predele i da će sam kraj avgusta  doneti čak i relativno niske temperature.

Narednih dana prijatno, letnje, vreme, vrlo toplo samo na krajnjem jugu, a već u ponedeljak posle podne izgledna jača promena vremena.

novostionline

Foto: Tanjug/Novosti

Podeli

Exit mobile version