Stiven Džerard odlazi u penziju

383

Legendarni kapiten Liverpula i reprezentacije Engleske Stiven Džerard objavio je povlačenje, posle 19-godišnje, više nego uspešne karijere u seniorskom fudbalu.

Ljubimac, možda i najveći čuvenog “Kopa”, odlučio je da sa 36 godina okači kopačke o klin. Pošto je nedavno završio epizodu u Los Anđeles Galaksiju bio je na meti nekih klubova, ali je ipak odlučio da okrene novu stranicu života.

Najveći deo karijere proveo je u Liverpulu u kom je 1998. počeo karijeru. U redovima Crvenih igrao je sve do 2015. Za to vreme odigrao je u dresu sa najdražim grbom 504 utakmice, postigao 120 golova i učestvovao u osvajanju devet trofeja.

Ipak dva momenta su posebno obeležila njegovu karijeru. Prvi 2005. i nezaboravno istanbulsko finale Lige šampiona protiv Milana, kada je kao kapiten predvodio tim do titule, iako su gubili 3:0. Drugi, onaj koji se mnogo više “izvlači iz memorije” u poslednje vreme je neuspešan klizeći start na utakmici protiv Čelsija 2014. kada je Liverpul bio najbliži da osvoji prvu titulu Premijer lige još od 1991. Čelsi je pobedio 2:1, a Liverpul izgubio prvo mesto i trku sa Mančester Sitijem.

Bio je trećeplasirani u izboru za Zlatnu loptu 2005. a za reprezentaciju Engleske, čiji je takođe bio kapiten, odigrao je 114 utakmica i postigao 21 gol.

izvor: N1