Naslovna Mobile Auto Stigao je Mercedes S klase Coupe!

Stigao je Mercedes S klase Coupe!

Samo par dana nakon što je prva fotografija Mercedesa S klase Coupe obišla svet, nemački proizvođač i zvanično je predstavio ovo vozilo. Osim pregršt fotografija, objavljene su i specifikacije i tehnički detalji automobila.

118302021852fa098888b72291523038_640x34585

Naslednik CL klase, naprestižnijeg i najluksuznijeg Mercedesovog kupea, dugačak je 5.027 mm, širok 1.899 mm i visok 1.411 mm.

Međuosovinsko rastojanje je 2.945 mm, a kupcima će biti ponuđen sa alu felnama čije su dimenzije 18 do 20 inča.

Dizajn spoljašnjosti je većim delom preuzet od istoimenog koncepta koji je Mercedes poredstavio na sajmu automobila u Frankfurtu.

Enterijer je za nijansu manje futuristički u poređenju sa konceptnim vozilom i dosta podseća na limuzinu S klase, pre svega po izgledu i sadržajima centralne konzole i digitalnoj instrument tabli.

Ipak, kabina kupea je više sportski orijentisana, pa je umesto dvokrakog konzervativnog volana na njegovo mesto došao trokraki, sportski zasečeni upravljač, a analogni časovnik koji je u limuzini zauzimao središnju poziciju na centralnoj konzoli, uklonjen je.

Pozadi ima mesta za dve osobe koje će sedeti u zasebnim, komfornim sedištima.

Vozaču je osim dva velika ekrana, jednog na kome se očitavaju instrumenti, i drugog, koji pripada multimedijalnom sistemu, dostupan i “head-up” displej, koji najvažnije parametre vožnje projektuje na vetrobranski staklo.

Mercedes S klase Coupe opremljen je i poboljšanim Magic Body Control sistemom oslanjanja, koje se automatski prilagođava uslovima puta. Osnovna ideja je da se putnicima pruži maksimalna moguća udobnost u vožnji, bez obzira koliko je podloga po kojoj se automobil kreće neravna.

Sistem funkcioniše uz pomoć specijalne kamere instalirane iza vetrobranskog stakla koja snima konfiguraciju puta ispred vozila. Na osnovu prikupljenih podataka, sistem vrši analizu puta i u deliću sekunde automatski podešava oslanjanje automobila i prilagođava ga putu po kojem se vozilo kreće.

Kod kupea, sistem je dodatno unapređen i omogućava blago naginjanje automobila u krivinama, kako bi slično vozaču motocikla ili skijašu koji skreće, na putnike delovala manja bočna sila.

Sistem funkcioniše pri brzinama od 30 do 180 km/h.
Na početku prodaje, Mercedes S klase Coupe biće ponuđen kupcima u verziji S500 sa 4.7 litarskim V8 motorom koji proizvodi 455 ks (335 kW) i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Uslediće i druge varijante, uključujući i S63 AMG Coupe koji će ispod haube imati 5.5 litarski V8 sa 593 ks (436 kW) i 900 Nm.

Mercedes S klase Coupe imaće premijeru pred ženevskom publikom, početkom marta, a u prodaju stiže polovinom 2014. godine, kada će biti poznata i cena ovog automobila.

Pogledajte promotivni video novog Mercedesovog kupea:

sandžakhaber / izvor: b92.net

Exit mobile version